Mersin'de yetişiyor, Kapadokya'da lezzet kazanıyor... Her yıl Mersin'den Kapadokya'ya getirilen yaklaşık 6 milyon sandık limon, 10 ay süreyle tarihi Ortahisar ve Kavak beldelerindeki kaya oyma mekânlarda muhafaza ediliyor.
Mersin'den gelen yılda 6 milyon sandık limon, Nevşehir'in Ortahisar beldesindeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilerek, kabuğunun incelmesi ve sulanması sağlanıyor.

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde yer alan Ortahisar beldesi, soğuk hava depoları ile narenciye sektörüne hizmet veriyor.
Konu hakkında Kaya oyma Soğuk Hava depoculuğun öncü adreslerinden Nevşehir merkeze bağlı Kavak kasabası 
Belediye Başkanı Celal Yiğit, www.fibhaber.com a yaptığı açıklamada, Kavak kasabaımızın kaya oyma doğal soğuk hava depolarıyla ünlü olduğunu ifade ederek, her yıl yaklaşık 6 milyon sandık limonun Akdeniz Bölgesi'nden bu depolara getirildiğini söyledi.

Kaya oyma depolardaki sıcaklık, yaz-kış 8 derece

Soğuk hava depolarında bekletilen limonların, işlemlerin tamamlanmasıyla yurt içi ve yurt dışına 'yatak limon' olarak gönderildiğini anlatan Başklan Yiğit, "Depolarda bekletilen yatak limonların bu süreçte 5 ila 7 milimetre olan kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelir. Kabuk incelirken limon daha da sulanır ve lezzet kazanır. 'Yatak Limon' deyimi de buradan gelmektedir" diye konuştu.

Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit, sıcaklığın 8 derecenin altında ya da üstünde olmasının limona zarar verdiğini, limonların uzun süre bozulmadan kalmasının ideal sıcaklık ve nem değeri sayesinde mümkün olduğunu kaydetti.

Limon dönemi bittikten sonra depolarda patates saklandığını ifade eden Yiğit, "Depoculuk bölgemizde 1950 li yıllardan bu yana yapılıyor Kavak kasabamızda da bu manada uzunca bir süredir kaya oyma mekanlarımızda yapılıyor. Depolar 12 ay boyunca boş kalmıyor. Limonun çıkmasının ardından patates depolara giriyor. Bu dönüşüm 12 ay boyunca devam ediyor" dedi.


Depoculuk, Mersinle Nevşehir'i kaynaştırdı


Nevşehir merkeze bağlı Kavak Kasabası ve Mersin arasındaki limon depolama işinin 60 yıldır devam ettiğini bu süreç içerisinde iki bölgenin insanının birbirleriyle kaynaştığını anlatan Yiğit, "Limon depoculuğu sayesinde Akdeniz ve İç Anadolu kültürü birleşti. Hatta kız alıp kız verme gibi olaylar da oldu ve akrabalıklar da gelişti. Mart ayının başında Mersin ve Silifke bölgesinden limonları işlemeye yaklaşık 3 bin işçi gelir ve aylarca Kasabamız Kavak'da kalırlar. Bu 58 yıllık süreçte Kavak'dakiler Mersinlileri, Mersinliler deKavaklı yakından tanır hale geldi" diye konuştu.