Dolar fiyatlarının dalgalı günler yaşadığı şu günlerde kasko ücretleri de o dalgalardan nasibini alıyor. Nisan ayı itibariyle yüzde 32 değer kazanan dolar kuru sigorta fiyatlarını ve yedek parça fiyatlarını derinden etkiliyor. Öte yandan hasar alan otomobillerin hasar maliyetlerinde fiyatlar artınca bu sigorta acentalarının maliyetlerine birerbir yansıyor. Kurlardaki artışlar ve özellikle de kasko sigortalarında önemli bir fiyat tırmanışlarının yaşanacağı bekleniyor.

Henüz şu günlerden bile yüzde 5'lik oranında ufak bir yükseliş değerleriyle karşı karşıya bırakılan araç sahiplerini gelecek günlerde yüzde 15 ile 30 arasında ufak bir rakam bekliyor.

2 MİLYAR LİRA ZARAR
Sigorta fiyatlarının ücret olarak bin liraya değen artışının için yüzde 30’luk artış ortalamada bin liradan 1.300 liraya çıkarılacağı bekleniyor.
Kur artışının sigorta sektörüne zararı eğer yüzde 30’luk artış kalıcı olursa yaklaşık 2 milyar lira civarında olacak.

Türkiye Sigorta Birliği rakamlarından yola çıkılarak yapılan hesaba göre sigortacılar 2016’da zorunlu trafik sigortasında yaklaşık 2.6 milyar liralık maddi tazminat ödedi. Kur artışı bu tutarı 794 milyon lira etkileyecek. Kaskoda ise 4.1 milyar liralık bir maddi hasar ödemesi söz konusu. Kârdaki artışın yansıması ile bu rakam da 5.2 milyara tırmanacak. Yani sigorta şirketlerinin cebinden 1.2 milyar lira daha fazla para çıkacak. Toplamda 2 milyar liralık artışın büyük bölümü de primlere yani vatandaşa yansıyacak.