Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın işbirliği ile düzenlenen “Kazakistan Alım Heyet Organizasyonu”  Oda üyelerinin yoğun katılımı ile NTSO’da yapıldı.

Kazakistan Türkistan Eyaleti Tarım İl Müdürü ve beraberinde ki iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonun açılış konuşmasını yapan NTSO Meclis Başkanı Seyit İnce “Gücümüz birliğimizin olsun” diyerek;

“Bugün Kazakistan’dan, ata topraklarından gelen soydaşlarımızı odamızda ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan Odaları ile ortaklaşa kurduğumuz, yakın zamanda da Özbekistan ve Türkmenistan üyeliği ile daha da güçlenecek olan Türk Ticaret ve Sanayi Odası bizleri ne kadar heyecanlandırdı ise Kazakistan’dan gelen kardeşlerimiz de bizleri bir o kadar memnun etmiştir.” Dedi.

İnce; Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucu başkanı seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da vizyonu ile birlikte kısa zamanda çok işler başaracağına inancını dile getirdiği konuşmasında; Türki cumhuriyetlerde ticaret için kara geçişlerinin büyük öneme sahip olduğunu ve bunu da bir TOBB iştiraki olan ve Yönetim kurulu Başkanımız M. Arif Parmaksız’ın başında olduğu GTİ. AŞ ile tamamladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti.

“Odamız tamam, alt yapı da tamam şimdi iş biz iş adamlarına düşüyor, birbirimize gidip geleceğiz, birbirimizi tanıyacağız ne üretiyoruz ne satıyoruz göreceğiz. Alış verişlerimizi yatırımlarımızı karşılıklı geliştirmenin yollarını arayacağız. Yunus Emre’nin söylediği ve ticarette de örnek alabileceğimiz çok güzel bir sözü var “ Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek tok.

Bizler tek millet iki devlet olarak Kazakistan ve Türkiye arasında ki ilişkilerimizi artırmak için hazırız, Odamızla, Odalar Birliğimiz ile her türlü işbirliğine açığız. Yeter ki birlikte kazanalım birlikte gelişelim. Gücümüz birliğimiz olsun.”

NTSO Meclis Başkanı Seyit İnce’nin konuşmalarının ardından Nevşehir’de ağırlanmaktan ve böyle bir organizasyonun içerisinde olmaktan çok memnun olduklarını belirterek teşekkürlerini ileten Türkistan Eyaleti Tarım İl Müdürü Badyrakov Nurbek; “Eyaletlerinin ve ülkelerinin tarımı ile Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesinin tarımı arasında çok büyük bir benzerlik olduğunu bunun da ortaklaşa çok iş yapabileceklerinin bir göstergesi olduğunu belirterek, gerek fide ve tohum, gerek makine olarak Türkiye ile birlikte çalışacak çok fazla ortak yanımız var, birbirimize gidelim gelelim, tanışalım Sayın Başkanımızın da belirttiği gibi birlikte kazanalım” dedi.

Açılış, tanıtım ve teşekkür konuşmalarının ardından günün anısına katılımcı heyete oda amblemli el işleme tabak sunan Meclis Başkanı İnce’ye Kazak heyet tarafından yöresel kıyafetleri olan kaftan giydirildi.

Daha sonra İlimizdeki gıda toptancıları, üreticileri, makine imalatçıları, gıda paketlemecilerinden oluşan Nevşehirli iş insanları ile Kazak Heyet ikili iş görüşmelerinede bulundu.

Toplantıda ayrıca Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Nevşehir İl Tarım Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner’de yer aldı.