Kırşehir, milyarderlerin ocağı...

 

Kırşehir, bankalarda bulunan paralarıyla sanayi şehirlerini geride bıraktı. Kırşehir, 2012 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kişi başına düşen mevduat miktarı en fazla olan şehirler arasında yer aldı.

 

BDDK 2012 verilerinin yayınlandığı ebulten.bddk.org.tr adresindeki veriler çerçevesinde, 200 bin nüfuslu Kırşehir'de bankalarda bulunan toplam mevduat 1 milyar 151 milyon 225 bin iken, kişi başına düşen miktar 5 bin 208 Türk Lirası. Bu rakamlarla İç Anadolu Bölgesi'nde Nevşehir, Karaman, Aksaray, Konya, Sivas, Çankırı, Yozgat, Kırıkkale, Niğde illerini geride bırakan Kırşehir, dev sanayi şehri Kayseri'nin sadece 187 TL'lik miktarla gerisinde kalıyor.

 

Teşvik kanununda gelişmişlik düzeyinde Doğu ve Güneydoğu illerinden sonra gelip 4. grupta yer alan Kırşehir, sanayi olarak kalkınma teşviki almakta. Halk, paralarını değerlendirmek yerine bankalarda bekletiyor. Bunu gören yerli, yabancı özel bankalar, şehrin köşe başlarında yerlerini alıyor. İlde toplamda 15 banka yer alırken, son altı ayda 3 tane yeni banka şehirde hizmet vermeye başladı.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Bank Asya Kırşehir Müdürü Ali Keser, şehrin gurbetçi ağırlıklı olduğunu, buralarda kazanılan paralarını halkın bankalarda tuttuğunu belirtti. Keser, Kırşehir'in kalkınması adına bu paraların yeni iş sahaları kurularak değerlendirebileceğini ve bu şekilde hem mevduatın artacağını hem de şehre büyük katkıda bulunabileceğini dile getirdi.

 

Kırşehir'in, dışa göç veren bir şehir olduğunu belirten Türkiye İş Bankası Kırşehir Müdürü Meral Coşkun da "Yüksek miktarda parası olan kişiler genellikle Avrupa'da yaşıyor. Avrupa'da kazandıkları paraları bankada tutmayı tercih ediyorlar. Kırşehir'de bulunmadıkları için riske girmek istemiyorlar." dedi.