Finansal Türkiye Haritası, Türkiye İstatistik Kurumu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu illerin kredi borçlarını açıkladı. Açıklanan verilere  göre Nevşehir, kredi geri ödemede en başarılı iller arasında yer aldı.

Açıklanan verilere göre Nevşehir'de kullanılan 2 milyar 828 milyon 582 TL’lik kredi tutarına göre ödemesi geçmiş 83 Milyon 486 bin TL’nin takipteki alacaklar listesinde yer aldığı bildirildi. Bu tabloda Nevşehir 81 İl Arasından 39. Sırada Yer Aldı.

Kredi geri ödemede en başarılı il Kırşehir oldu.
Verilere göre Kastamonu Karabük, Çankırı, Bartın ve Çorum’a göre borç ödeme konusunda alt sıralarda yer aldı. Türkiye’de takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının en düşük olduğu il Kırşehir çıktı. Buna göre Kırşehir, kredi geri ödemede en başarılı il oldu. Söz konusu Kırşehir’in takipteki alacakları ise 39 milyon 223 bin lira olarak gerçekleşti. Bu anlamda Kırşehir’i Siirt takip etti. Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranının yüzde 1,74 olduğu Siirt’in takipteki alacakları 40 milyon 472 bin lira oldu. Siirt’in ardından yüzde 1,78 ile Ardahan, yüzde 1,83 ile Çankırı, yüzde 1,95 ile de Niğde geldi.

2014 yılından bu yana ihracatında gözle görülür bir düşüş yaşayan Kastamonu, komşu iller Çankırı, Karabük, Çorum ve Bartın’a göre tam olarak borcuna sadık kalamadı. Gizli işsizliğin yüksek olduğu Kastamonu’da kredilerle ayakta durmaya çalışan büyük ve küçük ölçekli işletmelerini kapatmaları sonrasında geri ödenmeyen kredilerin artmasında önemli rol oynadı. Son 6 ayda özellikle dolar, avro ve altın kurundaki dalgalanmalar işletme sahiplerinin borçlarının katlanmasına ve borçlarını ödeyemez hale gelmesine neden oldu.
Özellikle eğlence sektöründe Kastamonu’da kredi kullanılarak açılan işletmeler bir bir kapanırken sermaye yapısı güçlü işletmeler ise yaşanan gizli ekonomik krize karşı ayakta durmaya çalışıyor. Vatandaşlar ise bankalardan kullanmış oldukları kredileri geri ödemede büyük sıkıntı yaşıyor. Siyasi belirsizlik nedeniyle son 6 ayda yaşanan aşırı dalgalanmalar vatandaşların cebinde bulunan paraların erimesine neden oldu. Dolar, avro, altın ve kredi faiz oranlarında yaşanan anormal şekildeki yükseliş vatandaşların borçlarının yükselmesine dolayısıyla da borçların takibe düşmesine neden oldu.

NEVŞEHİR
Toplam Nakdi Krediler (Bin TL): 2.828.582
Takipteki Alacaklar (Bin TL): 83.486
Takipteki Alacaklar/Toplam Nakdi Krediler (%): 2,95