Nevşehir’de 25. si düzenlenen Ahiler Haftası kutlama etkinlikleri, Nevşehir Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.Yarın Saat:12:00 de Birlik binası önünde Ahilik pilavı ikram edileceği bildirildi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Milletvekilleri Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel’inde katıldığı Ahilik Haftası kutlama etkinliği, Valilik binası önündeki Atatürk Anıtına, Nevşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü tarafından çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Düzenlenen törende konuşan Nevşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, Birlik olarak Nevşehir’deki esnaf ve sanatkârlara ahilik kültürü ve geleneği konusunda bilgilendirmelerinin yapıldığını belirterek, bu yıl ilk kez Kırşehir’den gelen Şed Kuşanma ekibince geleneksel olarak şed kuşanma töreninin yapılacağını söyledi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de esnaf teşekküllerinin toplumumuzun direk taşları ve toplumun harcı olduğunu belirtti. Ünver ; “Tarihimizde kültürümüzde esnaf kültürü denilince aklımıza zengini, fakiri ile toplumu birleştirip,  aynı imkânlar çevresinde toplayan toplumsal bir mekanizma geliyor. Çıraklığı, kalfalığı ve ustalığı bir gelenek haline getiren kurumsal bir yapı esnaflık. Yanında yetiştirdiği çıraklıktan ustalığa kadar getirdiği, kendi evladı gibi kabul ettiği ve kendi iş yerinin karşısında kendine rakip olacak bir işyeri açabilecek kadar yüce ve ulvi bir görev esnaflık. Tarihte bir çok örnek anlatılır. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir anlayıştır bu. Komşusunun siftah etmediğini dert edinebilen bir anlayış. Komşu esnafının yanında çalışan bir delikanlının evlilik durumunu gözden geçirip, ona yardımcı olabilmenin hesabını yapan bir anlayış. Esnaflık, kendi arkadaşları içinde ayıplı bir ürünün hesabını kendileri sorabilen bir anlayış. Onun için bu anlayışın sürdürülebilmesi için buradayım.”şeklinde konuştu.

 

Ünver, böylesine ulvi ve yüce bir değer olan esnafların isimlerinin cadde ve sokaklarda yaşatılabilmesi için bir çalışma yaptıklarını ifade ederek şöyle konuştu, “Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı sayın İsmail Ördü ve diğer oda başkanlarının şahsımı ziyaretinde bir sürpriz açıkladım. Bugüne kadar şehrimize yararlı olan devlet adamlarının isimleri caddelere ve sokaklara verilmiş. Ancak bu örnek ruhu yaşatan, esnaflık ruhunu diri tutan şehrimizde esnaflıkla ismi birlikte anılan insanların da isimlerini cadde ve sokaklarda yaşatmak istediğimi söyledim. Onlar bir çalışma yapıyorlar. Nevşehir’de esnaflık ruhunu yaşatanları Nevşehir cadde ve sokaklarında yaşatacağız.”dedi.

 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’da toplumsal değerlerin esnaflar kanalıyla bugünlere kadar ulaşıldığı vurguladı. Savaş küçükleri koruma ve kollama, onları belirli bir aşamaya gelindiğinde topluma yararlı birey olarak onu sunma, fedakârlık gibi artık günümüz dünyasında pek rastlanılmayan ama ülkemizde halen devam eden böylesine önemli değerlerin esnaflar vasıtasıyla da günümüze kadar ulaştığına inandığını kaydetti.

 

Kutlama etkinliği daha sonra Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı tarafından oluşturulan Şed Kuşatma ekibinin gösterisi ile devam etti.

 

 

Nevşehir Valiliğindeki törenlerde Nevşehir Ahilik Haftası kutlama komitesi tarafından yılın ahisi olarak seçilen Derinkuyu ilçesindeki 50 yıldan beri terzilik yapan 75 yaşındaki Abdullah Öğütalan’a, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş tarafından plaketi takdim edildi.