Kaliteli ekmeklik buğday yetiştirilen Derinkuyu İlçesinde buğday alımları başlaması üzerine  üretici ve tüccar olan Hasan Hüseyin Yücel buğday üretiminin desteklenmesi üzerine şu açıklamalarda bulundu.

H.Hüseyin Yücel açıklamasında,  “İlçemiz Derinkuyu da yaklaşık 85 bin dekar hububat yetiştirilmektedir. Ekili alanların 40 ila 45 bin dekar arası dolu vuran yerler hariç kaliteli buğday üretilmektedir. Buğdayın kalitesi; çiftçilerin bilinçli, arazilerin verimli, su, iklim şartları ve ürünün beslenmesine dikkat edilmesidir. Bir dekardan 400 kilo civarında verim elde edilmektedir. Buğday alımı ise 800 ila 850 kuruş arasında değişmektedir. İlçede kıraç buğday yetişmez. Nedeni de yıllık yağış miktarının düşük olmasıdır. Buğday yetiştirmek için üç ila beş arasında yağmurlama suyu verilmesi gerekmektedir. Bu durumda da buğday üretiminin maliyetini artırmaktadır.

Türkiye’de buğday fiyatlarını dengede tutulması için yurt dışından buğday ithal ediliyor. Buğday ithal edilerek ekmek fiyatların yükselmesinin önüne geçilmek isteniyor. Ekmek tüketicisi düşünüldüğünde halka ucuz ekmek yedirmek gerekiyor ancak çiftçi de düşünülerek verilen maddi desteklerin artırılması gerekir. Aksi durumda buğday üretimi düşer. 



Osman Aytekin