Türkiye’nin çerezlik kabak çekirdek ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Nevşehir’de kabak çekirdeği hasadı başladı.

Nevşehir'de Ürgüp ve Sulusaray başta olmak üzere birçok yerde yapılan hasatlardan elde edilen çekirdekler önümüzdeki günlerde satışa çıkacak. Patatesi ve Üzümü kadar Sütle kavrulmuş Kabak Çekirdeğiyle de ün salan Türkiye'nin en meşhur Kabak çekirdeği'nin vatanı Nevşehir'de, Özellikle Ürgüp ilçesi ve Sulusaray beldelerinde  yoğun gelen taleplerin karşılanması için giderek artan kabak çekirdeği yetiştiriciliği, önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

Nevşehirli Çiftçiler, yetiştirdikleri kabaklardan çekirdeklerini özel makinelerle alıyor. “Ürgüp Sivrisi” Revaçta Ürgüp'te büyük arazilerde ekili kabaklar, traktörlerle sıra sıra dizilerek, modern alet ve makinalarla toplanıyor.

Ardından kabak patosları sayesinde içerisinde bulunan çekirdekler ayrılarak yıkanıyor. Daha sonra güneşin altında kurutulmaya bırakılan kabak çekirdeği, son aşamada ise elemeden geçirilip paketleniyor ve sevkiyata hazır hale geliyor. Türkiye’nin en önemli çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezlerinden Nevşehir’de, her yıl Eylül ve Ekim ayları geldiğinde önce hasadı sonra taş fırınlarda kabak çekirdeği kavrulma sezonu da başlıyor. Kış mevsiminin vazgeçilmez kuruyemişleri arasında yer alan Sütle kavrulmuş Meşhur Nevşehir kabak çekirdeği almak için şimdi tam zamanı...

Peki kabak çekirdeği evde nasıl kavrulur? Kabak çekirdeğinin Tüm çekirdekleri üzerinde turuncu kabak artığı kalmayacak şekilde tek tek temizleyin. Kabak çekirdeklerini aynen makarna pişirir gibi kaynar ve tuzlanmış suda 10 dakika haşlayın. Kabak çekirdeklerini bir süzgece alın ve suyunu süzün. Bir bez ya da kağıt havlu yardımı ile üzerinde su kalmayacak şekilde kurulayın. Çekirdekleri fırın tepsinize aktarın. Zeytinyağı ve tuz ile harmanlayın. Elleriniz ile daha kolay yapabilirsiniz. Çekirdekler üst üste gelmeyecek şekilde yayın. 180C ısınmış fırına tepsiyi yerleştirin ve 10 dakika pişirin. 10 dakika sonunda çekirdekleri karıştırın ve tekrar fırına verin. 5 dakika sonunda   bir tane kabak çekirdeğinin içini açarak kontrol edin.Kahverengi olmasına yani yanmasına izin vermeyin. Tepsiyi fırından çıkartın ve bir miktar daha deniz tuzu serpin.Biraz soğumasını bekleyin. İsteyenler kabak çekirdeğini güneşte kurutarak tüketebilir, dilerseniz buradaki tarifimizde olduğu gibi baharatlar ile birlikte kavurabilirsiniz.  Afiyet Olsun.