Mevsim ve yağış şartları nedeniyle tarım ürünleri fazla çeşitli değildir. Tahıl yumru ve sanayi ürünleri başlıca tarım ürünleridir.

Patates üretiminde Nevşehir ili, İzmir ve Niğde ile Türkiye’nin ilk üçüne giren önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Bu anlamda patates Nevşehirin bir simgesi olaraktan tanınır.

Ayrıca ilde şekerpancarı, buğday, arpa, çavdar, bakla, nohut, fasulye, mercimek, sarımsak yetiştirilir. Fakat meyvacılık bilhassa bağcılık bölge tarım ekonomisi için önemli bir yer tutmaktadır. Meyve olarak öncelikle çok kaliteli ve dünyaca ünlü üzümleri, elma, armut, ceviz, erik, kayısı, ayva, dut, iğde, karpuz, kavun ve bademde yetiştirilmektedir. Nevşehir kabak çekirdeği Türkiye de özellikle aranan ve bilinen bir marka kuruyemiştir.

Ana başlıklarıyla Nevşehir'de Tarım;

Nevşehir, gerek geniş tarımsal alanları, gerekse hayvancılığa elverişli yapısı ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir.

Çekirdeklik Kabak

Nevşehir ili 5.772 ton yıllık üretim miktarıyla Türkiye toplam çekirdeklik kabak üretiminin %26,27’sini karşılamakta ve bu alanda ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.
Üretimi yapılan kabak çekirdeğinin ambalajlanarak ve kalitesi ön plana çıkarılarak markalaştırılması yatırımcılar için katma değeri yüksek bir yatırım fırsatı olarak öne çıkmaktadır. 

Patates

Nevşehir ili 430.650 ton yıllık üretim miktarıyla Türkiye toplam patates üretiminin yaklaşık %10’unu karşılamaktadır. Bunun yanı sıra ilde bulunan doğal soğuk hava depolarında diğer bölgelerde üretilen patatesler depolanıp ülkemizin yıl boyunca olan ihtiyacı karşılanmaktadır.
Doğal soğuk hava depolarının varlığı
Sertifikalı tohumluk patates üretimi potansiyeli              
Sanayi tipi parmak patates üretimi potansiyeli
Yatırımcılar için önemli fırsatlardır.

Üzüm

     Nevşehir ili genelinde yaklaşık 25.000 ha alanda 150-170 bin ton ve 30 çeşit (18 çeşit beyaz üzüm, 12 çeşit kırmızı üzüm) yaş üzüm üretilmektedir. Bu anlamda Nevşehir ilindeki bağ alanı Türkiye’nin %5’i, üretim ise %4’ü oluşturmaktadır. Bölgede üretilen üzümlerin bir kısmı pekmez, sirke, köftür, meyve suyu ve kuru üzüm gibi yerel tüketimde kullanılırken bir kısmı ise şaraplık ve rakılık olarak değerlendirilmektedir. Yörede 1 adet büyük rakı fabrikası, 2 adette şarap fabrikası bulunmakta olup özellikle Ürgüp ilçesinde üretilen şaraplardan bazıları 2010 yılı içerisinde Avrupa’da (Concours Mondial De Bruxelles) 4 adet ödül kazanmış bulunmaktadır. Üretilen üzümlerden sirke, pekmez, meyve suyu, rakı ve şarap gibi üretilmesi yatırımcılar için önemli bir fırsat olarak görülmektedir.
 
 
Jeotermal Seracılık

Seracılık faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan en önemli koşullar; ucuz ısı kaynağı, seracılığa elverişli iklimsel ve coğrafi şartlar ve pazara yakınlıktır. Sera işletme maliyetinin %15-20’sini sera içi ısıtma giderleri oluşturmaktadır. Bu bakımdan, Nevşehir ilinde hâlihazırda yeterli düzeyde kullanılmayan sıcak su kaynaklarının seracılık uygulamalarında kullanılması  sera içi ısıtma maliyetlerini oldukça düşürecek bir potansiyeldir.
 
Yumurta Üretimi

Nevşehir ili yıllık yaklaşık 160 milyon adet yumurta üretimi ile TR71 Bölgesi içinde %44’lük üretim payı ile lider konumdadır. Üretilen yumurtaların bir kısmı market zincirleri tarafından önemli bir kısmı ise Kapadokya yöresinde bulunan oteller tarafından tüketilmektedir. Organik yumurta üretimi gelecek yıllar için önemli bir yatırım potansiyeli olarak görülmektedir.

 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU
NEVŞEHİR İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
YEREL GIDA ÜRÜNLERİ LİSTESİ

Kaymak
Tarhana
Kabak Çekirdeği
Patates ve Ürünleri (cips, kumpir, parmak patates, püre vb.)
Parmak Üzümü, Çavuş Üzümü, Buludu Üzümü, Diğer Yöresel Üzümler
Üzüm Ürünleri (Üzüm Pekmezi, Kuru Üzüm, Pestil, Köftür, Pekmez Sucuğu, Şıra, Sirke, Üzüm Çekirdeği ve Tozu, Şarap)
Salamura Asma Yaprağı
Pekmezler (şeker pancarı, armut, erik, ayva, dut vb.)
Domates, Domates Salçası
Cevizli Sucuk, Bademli Sucuk
Kapari Ürünleri
Ceviz Ezmesi
Ceviz
Badem
Turşu
Mantı
Soğan
Erişte
Hedik (Kaynatılmış Buğday)
Reçel
Marmelat
Meyve Sebze Kurusu
Yöresel Peynir (Tulum Peyniri, Çökelek vb.)
Yöresel Yoğurt (süzme yoğurt, torba yoğurt vb.)
Tereyağı
Bulgur
Nohut
Fasulye
Yarma
Çömlek Fasulyesi
Sulu Köfte
Lokum
Yerli Alaca Karpuz
Yufka Ekmek, Kuru Yufka
Tahinli Pide, Tahinli Simit, Nevşehir Tahinlisi
Tandır Ekmeği
Patatesli Çörek
Bazlama
Buğday Unu Mamulleri
Çerezlik Ayçiçeği
Kavurga
Bal Kabağı, Kabak Tatlısı
Elma
Meyve Suyu/Konsantresi/Tozu
Alıç
Kuşburnu
Girebolu Suyu
Altın Çilek
Trüf Mantarı (Keme)
Kete
Testi Kebabı
Mineralli Su