Nevşehir'de geri dönüşüm seferberliği başlatılmalı teklifinde bulunan Kadıoğlu Plastik firma sahibi Fatih Kadıoğlu, Geri dönüşümle doğal kaynaklar korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır sözleriyle geri dönüşümün önemine dikkat çekti. ​

Geri Dönüşümde Eğitim Şart...!

Devletimizin ithal ettiği hammaddeler kullanım amacını tamamladıktan sonra çöpe atılmasından sonra geri dönüşüm firmalarının  tekrardan hammadde haline getirerek ekonomiye kazandırılmasıdır. Doğa'da 600 yılda kaybolan plastik hem çevrenin temizlenmesi ekonomiye tekrardan kazandırılması ve bütün bu işlerin insan gücüyle yapılıyor olması sebebiyle  bir çok kişiye değişir gelir kaynağı olmaktadır. Bu sebepten dolayı halkımızın bu konularda bilinçlendirilip geri dönüşümu çoğaltıp ülkemiz adına İSRAFİ onlemeliyiz...

Milli Eğitim başta olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü'ne, Nevşehir Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve
 Yerel Yöneticilerimize bu konuda büyük iş düşüyor...

Kadıoğlu Plastik firma sahibi Fatih Kadıoğlu, Nevşehir gündemin adresi www.fibhaber.com a şu açıklamalarda bulundu: “Geri dönüşümle doğal kaynaklar korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, atık miktarı azalıyor. Bir ton kağıdın geri dönüşümü ile yaklaşık 17 ağacın kesilmesi engelleniyor. Yani bir kamyon kağıt, 50’den fazla ağacın hayatını kurtarıyor. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 2,5 milyonla 3 milyon ton kağıt ve karton tüketiyoruz. Geri dönüşüm bu açıdan çok önemli. Bir alüminyum kutunun geri dönüşümünde yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Alüminyum kutuları her attığınızda yarısına kadar benzin doldurup atmış oluyorsunuz. Yani enerjide o kadar değerli bir unsur. Kağıt geri dönüşümünden de yüzde 50 enerji ve yüzde 45 oranında su tasarrufu sağlanıyor. Enerji tasarrufu ile ham madde azalması yavaşlıyor, dışa bağımlılık ihtiyacı azalıyor, ham madde maliyeti düşüyor ve geri dönüşüm tesislerinde yeni iş olanakları açılıyor. Günümüzde geri dönüşümle ilgili çalışan yaklaşık 850 adet kuruluş var. Ciddi bir iş imkanı da yaratılmış durumda. Bunun yanı sıra vahşi depolama yavaş yavaş azalıyor. Artık düzenli depolama sahası dediğimiz alanlarda depolama yapılıyor. Bu alanlara 50 sene boyunca hiçbir şey yapılamaz, 50 sene sonra da sadece ağaç dikilebilir.” dedi.

Kadıoğlu, Nevşehir'de geri dönüşüm konusunda mutlaka seferberlik başlatılmalıdır. Bu bağlamda İlk ve ortaokul öğrencilerine geri dönüşüm bilincini kazandırmak, ambalajların üretiminde kullanılan kaynakların israfını önleyerek, ambalaj atıkları geri kazanımını sağlamak, çevre kirliğini önlemek ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla halkımıza bilgilendirici seminer ve konferanslar düzenlenmeli. Böylesi bir konuda eğitim şart dedi.


Geri Dönüşüm Nedir? Neden Önemlidir?
Yiyecek ve içecek ambalajlarında veya şişelerinde geri dönüşüm ibaresini görmeyen yoktur herhalde. Peki bu imge yada slogan neden var, yiyecek ambalajlarındaki bu ibarenin yaşantımıza katkıları neler hiç düşündünüz mü?
Geri dönüşüm; genel hatları ile yeniden değerlendirme anlamı taşımaktadır. Daha açıklayıcı bir tanımlama yaparsak yeniden değerlendirme imkanı olan atıkların (bunlar yiyecek, içecek ambalajları v.b. atıklardır.) çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek tekrar üretim safhasına dahil edilmesidir.
Hepimiz biliyoruz ki, kağıt yapımı için ağaçlar kesiliyor, cam yapmak için taş ve kum kullanılıyor, poşet yada ambalaj üretimi için yine doğal kaynaklardan faydalanılıyor, yine hepimiz biliyoruz ki, tabii kaynaklarımız sonsuz değil, her üretim sonucu tabii kaynaklarımız azalıyor ve umarsızca kullanıldığı takdirde bir gün tabii kaynaklarımıza elveda diyebiliriz.
İşte bu durumun farkında olan ülke ve üreticiler kaynak israfını önlemek,ileride yaşanabilecek enerji krizlerinin önüne geçebilmek için atıkları geri kazanmaya çalışmışlar, çeşitli yöntemler aramışlar ve geliştirmişlerdir.
Kalkınmakta olan ve ekonomik zorluklarla mücadele eden ülke ve üreticiler tabii kaynaklardan maksimum düzeyde fayda sağlamak için atık israfına son vermeli ve ekonomik değeri olan atıkları geri dönüşüm yoluyla tekrar üretime kazandırmalıdırlar.
Geri dönüşümde amaç; lüzumsuz kaynak kullanılmasını engellemek, atığın kaynağında ayrıştırılması sonucu çöp yığınlarından kurtulmaktır. Demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt,  plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşüm yoluyla kazanılması tabii kaynakların korunmasına yol açacaktır. Bu durum çeşitli ülkelerden ithal edilen hurda malzemelerine ödenen, döviz miktarını düşürecek ve ekonomiye katkı sağlayacaktır.
Geri dönüşüm doğa içinde önemli bir unsurdur, örneğin atık durumda bulunan kağıdın geri dönüşüm yoluyla kağıt sanayii’ne kazandırılması; hava kirliliğini % 74 ila 94, su kirliliğini % 35, su kullanımını % 45 azaltmaktadır. Yine bir ton atık kağıdın üretime katılması ile 8 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
Benzer şekilde plastik atıklarının geri dönüşümü ile petrolden tasarruf etmiş oluruz.
Geri dönüşüm neden önemlidir toparlayacak olursak;
  • Doğal kaynaklarımız korunur.
  • Enerji tasarrufu sağlanır.
  • Atık miktarı azalır.
  • Ekonomi için değerlidir.
Geri dönüşüm konusu bazı ülkelerde yurtseverlik anlayışında önemli yer edinmiştir. Ülkemizde de bu konuyla ilgili bazı yönetmelik ve kanunlar bulunmaktadır. Bu kanun ve yönetmeliklerin yeterli olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağım ama ülke kalkınmasına, doğal güzelliklerin korunmasına küçücükte olsa katkı sağlamak istiyorsak. Bu konuya hassasiyet göstermeliyiz.