Blok Bims A.Ş. Tesisleri’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Bakan Yıldız’ın yanı sıra AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, Ajans uzmanları, tesis çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Açılışta konuşan Blok Bims A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Ertaş, tesisleri ve proje hakkında bilgi verdi ve desteğinden dolayı Ahiler Kalkınma Ajansı’na teşekkür etti.

 

Ertaş’ın ardından kürsüye gelen Ahiler Kalkınma Ajansı Gelen Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, öncelikle Ajans’ın yapısı ve çalışmaları ile ilgili kısa bilgi verdi. Yıldız, konuşmasını AHİKA’nın enerji alanındaki desteklerinden örnekler vererek şöyle sürdürdü:

“Ajansımız Mali Destek Programlarında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılmasını sürekli olarak program öncelikleri arasına almaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar Aksaray Belediyesinin “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi”, Kırıkkale İl Özel İdaresinin “Güneşten Gelen Su”, Aksaray İl Özel İdaresinin “Aksaray’da Güneş Enerjili Dalgıç Pompa Sistemi Uygulama Projesi”, Kapadokya İl Özel İdareleri ve Belediyeler Birliğinin “Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisinde Güneş Pillerinden Elektrik Üretimi Projesi”, Niğde Merkez Köylerine Hizmet Götürme Birliğinin “26 Köyün İçme Suyu Pompalarının Elektrik Enerjisi İhtiyaçlarının Güneş Enerjisiyle Karşılanması” ve Niğde İl Özel İdaresinin “Niğde İl Özel İdaresi İdari Hizmet Binasının Elektrik Enerjisi İhtiyacının Güneş Enerjisiyle Karşılanması Projesi” olmak üzere toplam 6 adet kamu kurumumuzun ve 2 adet özel sektör kuruluşunun güneş enerjisi, 2 adet jeotermal enerjinin kullanımı ve 1 adet biyogazdan elektrik üretimi projeleri Ajansımız tarafından destek almaya hak kazanmıştır. Bugün de bu amaçla Ajansımızın Yenilenebilir Enerjinin kullanımına yönelik desteklemiş olduğu 300 Kw’lık Güneş Paneli Sistemi kurulması ile ilgili projemizin açılışını Sayın Bakanımızın teşrifleri ile gerçekleştiriyoruz. ”

 

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider’in konuşmasının ardından kürsüye, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geldi.

 

Bakan Yıldız, Nevşehir programım oluşturulurken, “Efendim, siz 300 megawattlık, 500 megawatt’lık santrallerin açılışlarına gidiyorsunuz, bu 300 kilowatt’lık dediler. Yani 1000’de biri. İsterseniz bunu programa koymayalım” dediler. Ben de: “Bu güneş santrali ve rüzgar santrali ise, HES ise yani bizim yerli kaynağımızsa biz 10 kw’lık ta olsa böyle bir santralin açılışına gideceğiz. Çünkü bu yerli kaynağımız” dedim ve özellikle bu açılışa katılmak istedim.

 

Bu yatırımın, kamu özel sektör işbirliği içinde son derece isabetli bir karar olduğunu belirten Bakan Yıldız; “Hem Kalkınma Ajansı’mızı hem de bu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı’nı almış oldukları bu karadan dolayı tebrik ediyorum.” dedi.

 

Hükümetin enerji politikalarına da değinen Bakan Yıldız, Türkiye’de 1902- 2002 yılları arasındaki 100 yıllık dilimde 31500 mw’lık santral kurulduğunu kendilerinin ise son 11 yılda 32500 mw’lık santral yaptıklarını, yani yüzyıldan daha fazlasını 11 yılda gerçekleştirdiklerini hatırlattı.