Kurban bayramına sayılı günler kala, kurbanlıkların pazara inmesi ile birlikte Nevşehir havyan pazarında da hareketlilik başladı.  

Kurban Bayramına az bir zaman kalana 2018 Kurbanlık fiyatları büyük merak konusu oldu. Peki bu sene kurbanlıklar ne kadar olacak? İşte 2018 Kurbanlık fiyatları ile ilgili öne çıkan gelişmeler...

Kurban bayramına artık sadece bir ay kala Kurbanlık fiyatları enflasyona paralel olarak yüzde 10’un üzerinde zamlanacak. ilimiz Nevşehir’de küçükbaş hayvan fiyatları 750 TL ile Bin 750 arasında, Büyükbaş hayvan fiyatları ise 7 Bin TL ile 18 Bin TL arasında satılmaya başlandı. Kurbanlıklarda kilo fiyatı yaklaşık 20 TL civarında olduğunu belirtti.

Nevşehirli vatandaşların bazıları küçükbaş hayvan alıp tek başına, bazıları ise yanlarına bir kaç ortak olarak birleşip büyükbaş hayvan almayı planlıyorlar. 

Bayramın ilk günü olan 21 Ağustos 2018 Salı günü kurban kesmeye hazırlanan vatandaşlarımız şimdiden Nevşehir Hayvan pazarına gitmeye başladı. Özellikle Gurbetçi vatandaşlarımızın merak ve heyecanla akın ettiği kurban pazarında hareketlilik devam ediyor. Zaman ilerledikçe daha çok insan buralarda kurbanlık hayvan bakacaklar. 

Nevşehir Hayvan Pazarından ilk gelen fiyatlar şu şekilde;

Küçükbaş hayvan: 600 TL ile 1500 TL arası

Büyükbaş hayvan: 7 bin TL ile 18 bin TL arası fiyatlanmış durumda. Pazarlarda fiyat konusunda sıkı pazarlıklar dönüyor. 

Kurban fiyatlarının artmasının sebebi olarak, Dövizde yaşanan artış, yem ve yakıt fiyatları gösteriliyor. Bu sebeple hayvanların besleyip büyütülmesi, kurban pazarlarına getirilerek satılması hayvancılık faaliyetiyle uğraşanlar için de ekstra masraflara neden oluyor.

Nevşehir hayvan pazarında bu bir ilk olacak...

Öte yandan Nevşehir Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen bir uygulama ile Nevşehir Hayvan Pazarına getirilen hayvanlardan alınacak kan ve süt örneğiyle gebelik testi yapılacak. Bu sayede kurbanlık hayvan alım ve satımlarında yaşanan tereddütler de ortadan kalkacak.  Ultrason cihazının, hayvan pazarında vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda kullanılması amaçlandığı kaydedildi.

Peki, Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?

‘’Kurbanlık alırken kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanlar tercih edilmeli, küçükbaş hayvanlar 12 aylık, sığır ve manda cinsinden hayvanlar ise 24 aylık yaşını doldurmuş olmalıdır.

Kurbanlık hayvanınbakışları, canlı tüyleri parlak, vücut kondüsyonu iyi derecede olmalı,çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çokgenç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen gösterilmelidir. Zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kırık, dili, kuyruğu ve kulakları ve memesi kesik dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlar kurban olmadığından satın alınmamalıdır.

Satın alınan hayvanlar il / ilçe müftülüğünce belirlenen Kurban kesim yerlerinde sağlıklı ve hijyenik olarak kesilmeli, hayvandan çıkan iç organlar ve kan çevreyi kirletmeyecek ve kontaminasyona neden olmayacak şekilde bertaraf edilmelidir.

Kurban kesim yerlerinde kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvankulak küpeleri ile birlikte pasaportları kesim sırasında görevlilere teslim edilmeli, kendi kesimlerini yapan vatandaşlarımız ise belge ve kulak küpelerini muhtarlıklara, belediyelere veya il/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmelidir. Kesilen kurban etleri bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturduğundan kurban etleri +4 derecede serin ve güneş almayan bir ortamda dinlendirilmeli ve tüketilmelidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı dini günler takvimine göre 2018 Kurban Bayramı tarihleri şöyle;

1. Gün - 21 Ağustos Salı 2018

2. Gün - 22 Ağustos Çarşamba 2018

3. Gün - 23 Ağustos Perşembe 2018

4. Gün - 24 Ağustos Cuma 2018 olarak belirlenmiştir.

.