Süne(Eurygaster spp.: Heteroptera-Scutelleridae),  hububatın en önemli zararlısıdır. Ergin böcek 1 cm. boyunda olup, vücut şekli oval, üst kısmı hafif kubbemsidir. Genellikle toprak renginde olan zararlı pis bir kokuya sahiptir. Ergin ve yavrular (nimfler) ince uzun hortumları ile ekinlerin sap ve danelerini emmek suretiyle zarar yapmaktadır.

 

Süne; yurdumuzda buğday üretimini kalite ve kantite yönünden olumsuz yönde etkileyen ana zararlı konumundadır. Süne yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde, mücadele yapılmadığı zaman; ekmeklik, makarnalık ve tohumluk yönünden özellikle buğdayda Yüzde yüz’ e varan oranlarda zarar oluşturabilmektedir.

 

Zararı: Süne, zararını hububatın bütün gelişme dönemlerinde yapmaktadır.

 

1- Kurtboğazı Zararı: Kışlamış erginler kardeşlenme dönemindeki hububatı toprağa yakın kısmından emerek kurutur. Bu şekilde emilmiş bitki sap çıkarıp, dane bağlamaz.

2- Akbaşak Zararı: Kışlamış erginler, başaklanma dönemindeki hububatın sapını emerek bitkinin kurumasına ve dane bağlamasına engel olur.

3- Dane Emgi Zararı: Hububatın süt ve sarı olum devresinde, süne nimfleri ve yeni nesil erginler daneleri emerek büyük ölçüde zararlı olur. Bu şekilde zarar Yüzde 2 nispetinde bile olsa daneler ekmeklik ve tohumluk özelliklerini kaybeder. Yoğunluğun fazla olduğu yer ve yıllarda bu üç tip zarar birleşerek hububatta Yüzde yüze e ulaşan kayıplara sebep olmaktadır.

Mücadelesi: Süne mücadelesi büyük ölçüde teknik çabayı gerektiren bir çalışma olup, ancak Devlet ve Üretici işbirliğiyle yürütülmesi mümkündür.

 

İl Müdürü Okan YILMAZ, Süne zararlısı ile etkili ve yoğun bir şekilde mücadele edilebilmesi için üreticilerimizin de hububat ekili tarlalarını kontrol etmelerini, süne zararlısına rastladıkları takdirde yoğunluklarına göre İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber vermelerini, müdürlük çalışanlarının tavsiyelerine uymalarını istedi.

 

İlimizde Süne mücadelesi kapsamında yürütülen çalışmalar;

 

Kıymetlendirme Sürveyi Valilik Olur’ u ile 13.05.2013 tarihinde 10 ekip ve 28 teknik personel ile başladı.

       

Süne zararlısı ile mücadele çalışmaları kapsamında 1.300.000 dekar hububat ekiliş alanında kıymetlendirme sürveyi planlanmıştır.

 

Kıymetlendirme sürveyi sonucuna göre belirlenen alanlarda yumurta parazitoit sürveyi yapılacaktır.

 

Yumurta parazitoit sürveyi sonucuna göre belirlenen alanlarda da nimf(yavru) sürveyi yapılacaktır.Nimf sürveyi sonucuna göre tespit edilen alanlar kimyasal mücadele kapsamına alınacak olup, mücadele bitimine kadar çalışmalar devam edecektir.