Nevşehir'de üzüm bağlarındaki asma yaprakları,bağcılık ile uğraşan çiftçiler için ek gelir oldu. Öyleki, Sofraların vazgeçilmez yemeklerinden sarmanın ana malzemesi olan taze üzüm yaprağı, kendi neyvesinden yani üzümden daha pahalı.  Toplanan üzüm yaprakları, kalitesine göre, kilosu 5 TL'den satılmaya başlandı.

Nevşehir de üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarına ilgi büyük... Nevşehir genelinde 232.580 Dekar alan arazide üzüm yetiştirildiği belirtildi. Asma yaprağı hasadın haziran ayının ilk günleri itibarıyla başladığını aktardı. Türkiye’nin önde gelen bağcılık merkezlerinden Nevşehir'de, kilosu 5 TL’den satılan asma yaprağına Nevşehirliler rağbet gösteriyor. Asma yaprağına olan talep nedeniyle Ürgüp yöresi ile Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçesinden bağ yaprağı getirilerek satışa sunulurken, il dışında ikamet eden Nevşehirliler, yakınları aracılığı ile asma yaprağı aldırıyor. Nevşehir'de yüz yıllardır asma yaprağı, ’sarma’ olarak bilinen dolma türü yemeklerde kullanılıyor. Yaz aylarında üzüm bağlarından toplanan yapraklar, buzdolapları ile su dolu bidonlarda ilaçlanarak kaldırılıyor. Daha çok kış aylarında tüketilen bağ yaprağına kent dışında yaşayan Nevşehirliler, rağbet gösteriyor. Asma yaprağıyla salamura yada  'sarma' olarak bilinen dolma türü yemeklerde kullanılıyor. Yine Meşhur Nevşehir bağ yağrağı toplanılarak asma cacığı yapılıyor.

“ASMA CACIĞI-YAPRAK CACIĞI”

“Asma Cacığı” diğer bir adıyla “Yaprak Cacığı” Nevşehir bağlarının asma uç filiz yaprakları ile pişirilen oldukça lezzetli bir yemektir. İsminin cacık olması sizleri yanıltmasın “Asma Cacığı” oldukça lezzetli, ekşili, bulgurlu, sarımsaklı yoğurtlu, arzuya bağlı olarak etli tam karakteristik bir İç Anadolu yemeğidir. Asma yaprakları önümüzdeki haftalarda yeşermeye başladığında, tazesi ile pişirdiğinizde yemeye doyum olmayan bu yemeği denemenizi tavsiye ederim. Nevşehir’de yaprakların tazesine ulaşamadığınız mevsimlerde yapabilmek içinse asma yapraklarının uç filiz kısımları toplanır, ince kıyılarak ya derin dondurucuda ya da kurutularak saklanmaktadır. Arzuya bağlı olarak bu yemeği soğan kavurma aşamasında haşlanmış kuşbaşı kuzu eti ilave ederek de pişirebilirsiniz. Nevşehir yöresine ait “Asma Cacığı” yemeğini bu hafta konuk olduğum, Show tv’de yayınlanan “Nurseli’n Mutfağı” programında da pişirdim. Görseli de yine programda pişirmiş olduğum “Asma Cacığı”na ait. Program önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Mutlu sofralarda paylaşmanız dileğimle, Sevgilerimle… Malzemeler: 250-300 gr asma yaprağı 1 küçük soğan 1 çorba kaşığı domates salçası Yarım çorba kaşığı biber salçası 1 çay bardağı bulgur Zeytinyağı Tuz Kırmızı toz biber Üzeri İçin: 3-4 diş sarımsak 1 kâse yoğurt Yapılışı: Soğanlar yemeklik doğranır. Zeytinyağı tavaya alınır, soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine biber ve domates salçası ilave edilir. Salçanın üzerine asma yaprakları eklenir. Çok az bir su ilavesi ile yüksek ateşte yapraklar yumuşayıncaya dek pişirilir. Yapraklar yumuşadıktan sonra üzerine bulguru ilave edilir. Kaynar suyu eklenir, tuz eklenir ve kısık ateşte bulgurlar pişene kadar kaynatılır. Ocaktan indirildikten sonra üzerine baharatı eklenir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Servis tabağına alınan asma yaprağının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. Afiyetle…

Hatice Kayı ARSLAN Tariflerdefteri.com