NTSO ve Nevşehir Ticaret Borsası tarafından yapılması planlanan "Yeni ve Modern Dükkan ve Depoların Projesi" için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Nevşehir Ticaret Borsası tarafından, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğinde yapılması planlanan "Yeni ve Modern Dükkan ve Depo Projesi", Ticaret Borsası konferans salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile üyelerine anlatıldı.


NTSO Başkanı Parmaksız; “Nevşehir’in kısır ticari hayatını canlandırmamız lazım. Bu da ancak büyük kümelenmelerle, büyük işyerleri ile olur. Ürünlerimize katma değer katarak daha fazla kazanabiliriz, katma değer katmak için gerekli şartlardan birisi fiziki ortam biz bu adımlardan birini atıyoruz.Kapımız herkese açık”  diyerek 5 Temmuz’a kadar yatırımcıları gıda imalat ve depolama alanında yer almaya davet etti.

Nevşehir Ticaret Borsası’nda yatırımcılarla bir araya gelen NTSO Başkanı PARMAKSIZ ve NTB Başkanı Salaş, gıda imalat ve depolama alanı ile ilgili şimdiye kadar yapılanlar ve merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş’ın hoş geldin konuşmaları ile başlayan toplantıya 350 ye yakın yatırımcı katıldı.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif PARMAKSIZ;

“Oda ve borsa öncülüğünde depolama alanları, zahire pazarı, gıda imalat alanlarında beklenenin üzerinde bir talep aldık, bu ortamda bu kadar yatırım talebi almak bizleri şevke getirdi ve çalışmalarımıza hız verdik.
Birlik ve beraberliğimiz bu konuda bizim en büyük gücümüz, bu birlik ve beraberliğimizle inşallah bu tesisleri hep birlikte ayağa kaldıracağız.
Yapmayı düşündüğümüz bölge malumunuz Göre Belediyesi sınırları içerisinde ve mayıs ayında Göre Belediyesi bu bölgeyi meclis kararından geçirerek sanayi bölgesi olarak ilan etti.
Göre Belediyesi buranın sanayi bölgesi ilan edilmesi için uygun olup olmadığını 8 tane kuruluşa sormak zorunda idi, hepsinin takibini yaptık en son toprak kurulundan da cevabı alarak bu süreci tamamladık. Önümüzdeki günlerde de imar planının çalışmalarına başlıyoruz. Bu arada TOKİ ile bir ön anlaşma imzaladık. Odamız ve Borsa adına istimlakı TOKİ yapacak, binaların yapım aşamasında tekrar TOKİ ile bir anlaşma imzalayıp buraları sizlere anahtar teslimi vermeyi hedefliyoruz.
TOKİ eğer kendinden kredi ile satışı gerçekleştirirse 36 aya kadar vade yapabiliyor ama şu anda 5 banka ile görüşmeleri devam ediyor eğer anlaşma sağlanırsa 15 yıla kadar vade ile satış gerçekleşecek. Bina yapım bedellerini vade ile ödeyeceğiz ama arsa bedellerini peşin olarak ödemek zorundayız.” diyerek sürecin nasıl işleyeceğini merak eden yatırımcılara şu açıklamalarda bulundu;
“TOKİ Başkanımızı protokolü imzalamak için Nevşehir’e davet ettik, TOBB Başkanımız ile birlikte inşallah gün ayarlamaya çalışıyoruz iftar yemeğinde protokolü imzalayarak bu işi kesin şartlarına kavuşturmuş olacağız. TOKİ sermaye piyasası ile anlaşmalı bir kuruluş ile anlaşacak ve değerleme tespitini onlara yaptıracaklar.
Biz bu işe başlarken 1 Milyon metrekare talep gelebileceğini öngörmüştük ama şu anda talepler 1 Milyon 400 bin metrekareyi bulmuş durumda, biz burada kim ne kadar yer istiyorsa onları karşılamaya çalışacağız, şimdiden genişleme ve büyüme alanları buna göre düşünülüyor.
Bizim bu arada 1/1000 lik ve 1/5000 lik imar planlarını yaptırmamız gerekiyor, bir firma ile görüştük ikinci bir firma daha çağıracağız çünkü iş etraflı bir iş, donanımlı bir firma olması şart, doğrusunu bulmamız gerekiyor. Bu imar planı işi 2 ay kadar sürecek askıya çıkması var inmesi var bunların kararları var.
Bu düşünülen arazinin 360 bin metre karesi zaten hazineye ait, buranın istimlak çalışmaları daha kolay olacak, yılbaşına kadar işin teknik yönünü bitirmemiz gerekiyor. Bina yükseklikleri için başka bir toplantı daha düşünüyoruz lütfen o zamanda gelmeye gayret edin.
Özel organize sanayi bölgesi bizim acemiliğimizdi orda düştüğümüz hatalara burada düşmemeye gayret edeceğiz, sizlere danışarak ihtiyaç neyse ona göre daha işlevsel binalar yaptırmak ana hedeflerimizden.”
Bunun bir fırsat olduğunu belirten PARMAKSIZ yatırımcılara şu önerilerde bulundu; “TOKİ ye istimlak paralarını zamanında ödeyebilmemiz için şimdilik belirlediğimiz bir tutar var. 1000 m2 si 5.000,00 TL. Kim ne kadar talep ettiyse belirlenen hesaplara o kadar para yatırılmasını talep edeceğiz. Sizden ricam burada küçük düşünmeyin, biz bunu organize sanayi bölgesinde yaşadık. Bu sizlerin işlerini rahatlatmak için bir fırsat, büyümek için bir fırsat.
Bugün buna benzer bir yer yapmaya çalışsanız bir dünya prosedürü var, nereden baksanız iki senenizi alır ama biz bu prosedürlerin tamamını aştık. O yüzden yatırımcılarımızın ellerine böyle bir fırsat geçmeyebilir. İyi düşünmekte fayda var. 5 Temmuzu ön ödemelerin alınması için son gün olarak belirledik o zamana kadar iyi düşünün, isteyen talebini revize etsin. Böyle fırsatlar ticaret erbabına her zaman denk gelmez. Biz sizlere arsa satmayacağız, anahtar teslim binalar teslim edeceğiz. Binalar bitince noter huzurunda çekiliş yapılarak binaları teslim edeceğiz, herkes hakkına razı olacak, kimseye kayırmacılık ayrımcılık yapılmayacak.
Oda-Borsa olarak bu işi en kısa sürede bitirip sizlere teslim etmeye çalışacağız, sizler yeter ki yatırım yapmaya devam edin, biz gece gündüz çalışmaya hazırız.
Burada herkes müsterih olsun, elimizden ne geliyorsa bunu yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bunun başka çaresi yok zaten. Çünkü Nevşehir’in kısır ticari hayatını canlandırmamız lazım. Bu da ancak büyük kümelenmelerle, büyük işyerleri ile olur. Ürünlerimize katma değer katarak daha fazla kazanabiliriz, katma değer katmak için gerekli şartlardan birisi fiziki ortam biz bu adımlardan birini atıyoruz. Buraya herkesin kapısı açık, sadece zehirli atık yapan firmaları bu alan içerisine alamayacağız. Onun haricinde herkesten talepleri bekliyoruz. Son gün 5 Temmuz.”
Yaklaşık 350 kişinin katıldığı tanıtım toplantısı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.