Hayvan pazarı girişinde Nevşehir Ticaret Borsası ve Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri satış için getirilen hayvanları, herhangi bir hastalığa karşı kontrol ediyor.

 

İL MÜDÜRÜ OKAN YILMAZ YAKLAŞMAKTA OLAN KURBAN   BAYRAMI ÖNCESİNDE BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU.

 

Nevşehir Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ ve Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye Pınar,15 Ekim 2012 Pazartesi günü Alacaşar Köyü yolunda bulunan Ticaret Borsasına ait Hayvan Pazarını ziyaret etti.

 

İl Müdürü YILMAZ, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık olarak tercih edilecek hayvanlarda dikkat edilmesi gereken hususlar,kurban kesim yerleri ve kurban kesildikten sonra yapılması gerekenler hakkında Basın Mensuplarına yönelik açıklamalarda bulundu.

 

Küpesi olmayan, çok  zayıf, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış(sığır ve manda da 2 yaşından küçük; koyun keçide 1 yaşından küçük olan),kılları karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı olan, çevreye karşı ilgisiz ve duyarsız olan, yarası , ödemi ve vücudunda şişlik olan, cinsiyet organı ve memesinden kötü kokulu akıntı gelen hayvanların kurbanlık olarak satın alınmaması gerekir. 

 

Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kesim yerlerinde kurbanlık hayvanların kesimi yapılacaktır. Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kesim yerlerinde kesim sonrası muayene için görevli Veteriner Hekim bulundurulacaktır.

 

Kurbanlık hayvanlar, kasaplar ve eğitim görmüş ehil kişilerce hayvanların yaralanma ve gereksiz yere acı ve ıstırap çekmeyecekleri şekilde usulüne uygun olarak kesilmelidir.

 

İlimizde kurban hizmetleri komisyonunun belirlediği kesim yerlerinin dışında köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak TURKVET (internet) veri tabanı adresinden düşümlerinin sağlanabilmesi için 16 Kasım 2012 tarihine kadar İl/ İlçe  Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmeleri gerekmektedir.

 

Kurbanlık hayvanların derileri mutlaka usulüne uygun ve deriye zarar vermeyecek şekilde yüzülmeli, mümkünse tuzlanmalıdır. Kendine ait arazi ve bahçelerde kurban kesenler kesim sonrası oluşan kan, iç organ v.b.diğer artıkları açtıkları çukurlara doldurarak üzerini kireçleyip kapatmalıdır. Hastalıklı sakatatlar kesinlikle açıkta bırakılmamalı, kedi ve köpek gibi hayvanların yemesine mani olunmalıdır.

 

İl Müdürlüğümüzce duyuru ve bilgilendirme amaçlı “Kurbanlık Hayvan Alımında ve Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar” hakkında el ilanları hazırlanarak halkımıza dağıtılmaktadır.

 

Kurbanlık hayvan ve kurban kesimi konusunda vatandaşlarımız karşılaştıkları her türlü sorun ve şikâyetlerini hayvan pazarlarında görevli İl Müdürlüğü Veteriner Hekimlerine veya 215 20 50 no’ lu telefona bildirebilir.15 Ekim 2012