İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Nevşehir ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır.

Grafik 1: Sektörler İtibarıyla Açık İş Oranları (%)

Kaynak: İŞKUR

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Nevşehir genelinde açık iş oranı yüzde 2,7 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 9,0 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektöründe olduğu görülmektedir. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörünü yüzde 3,8’lik açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret ve yüzde 3,7 ’lik açık iş oranı ile İmalat sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının gözardı edilmemesi gerekmektedir [1].

Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 5,8 ile Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 4,2 ile Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Grupları ve yüzde 3,9 ile Profesyonel Meslek Grupları’ dır.

İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden İşçisi (Genel), Garson (Servis Elemanı), Satış Elemanı (Tanıtım), Makineci (Dikiş) ve Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik)’dır.

 

Tablo 1: 2012 Yılı Aralık Ayı ve 2013 Yılı Haziran Ayı İtibariyle Net İstihdam Değişim Oranı (%)

SEKTÖRLER

ARALIK 2012

BEKLENTİSİ

HAZİRAN 2013

BEKLENTİSİ

BİLGİ VE İLETİŞİM

0,0%

0,0%

DİĞER HİZMET FAALİYETLERİ

10,3%

3,9%

ELEKTRİK, GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRME ÜR. VE DAĞITIMI

0,0%

0,6%

EĞİTİM

3,0%

12,1%

FİNANS VE SİGORTA FAALİYETLERİ

1,4%

2,4%

GAYRİMENKUL FAALİYETLERİ

0,0%

0,0%

KONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETİ FAALİYETLERİ

-9,3%

11,5%

KÜLTÜR, SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR

-10,9%

13,7%

MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI

-5,3%

10,2%

MESLEKİ, BİLİMSEL VE TEKNİK FAALİYETLER

7,4%

1,2%

SU TEMİNİ; KANALİZASYON, ATIK YÖNETİMİ VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ

0,0%

0,0%

TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET

3,9%

5,8%

ULAŞTIRMA VE DEPOLAMA

2,1%

2,5%

İDARİ VE DESTEK HİZMET FAALİYETLERİ

-39,2%

-26,8%

İMALAT

-3,8%

15,5%

İNSAN SAĞLIĞI VE SOSYAL HİZMET FAALİYETLERİ

2,7%

2,6%

İNŞAAT

-17,7%

10,7%

Toplam

-5,0%

6,5%

Kaynak: İŞKUR

 

Nevşehir İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam azalış beklentisi yüzde 5,0 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 11,5 puan artış göstererek yüzde 6,5’e yükselmiştir. 

2012 Yılı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 10,3 ile Diğer Hizmet Faaliyetleri, yüzde 7,4 ile Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler ve yüzde 3,9 ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü olduğu görülecektir[2].

2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Okul Öncesi Öğretmeni, Makineci (Dikiş), Diğer Lastik İmalat İşçileri, Satış Elemanı (Tanıtım) ve Oto Bakım-Onarımcısı (Oto Mekanikeri). Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışının en fazla olması beklenen meslekler ise Temizlik Görevlisi, Hasta Ve Yaşlı Bakım Elemanı, Garson (Servis Elemanı), Aşçı Yardımcısı ve Servis Garsonu şeklinde sıralanmaktadır.

2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 15,5 ile İmalat, yüzde 13,7 ile Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor ve yüzde 12,1 ile Eğitim sektörü olduğu görülecektir.

 

 

Diğer İmalat Ve İlgili İşçiler (Makine İle), Beden İşçisi (Genel), Tuğla İmal İşçisi, Garson (Servis Elemanı) ve Kat Görevlisi-Temizlik meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Temizlik Görevlisi, Hasta ve Yaşlı Bakım Elemanı, Halı Açıcı, İnşaat Bakım İşçisi ve Dokumacı  (El Tezgahı) meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Beden İşçisi (Genel), Garson (Servis Elemanı), Aşçı, Resepsiyonist (Ön Büro Elemanı) ve Satış Elemanı (Tanıtım)’dır. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 58,7’si meslekte eleman olmamasından, yüzde 50,7’si uygun beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 31,8’i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 12,3’ü çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 5,5’i de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.