NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in en önemli tarımsal ürünlerinden biri haline gelen kabak çekirdeğinin ilimiz genelinde her geçen yıl üretim alanının arttığı bildirildi.

Nevşehir'de birkaç yıl öncesine kadar 40 bin dekarlık alanda gerçekleştirilen çerezlik kabak çekirdeği üretiminin 100 bin dekarlık bir düzeye çıkartılmasına karşın, aşırı sıcaklar nedeniyle hedeflenen üretim potansiyeline ulaşılamadığı belirtildi.

Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı belde ve bazı köyleri ile birlikte Ürgüp, Acıgöl ve Derinkuyu İlçelerinde gerçekleştirilen üretimde kabaklar, ayıklama makineleri ile çekirdekleri alındıktan sonra kurutulmak üzere evlerin damları ile kapı önlerine seriliyor. Tırmıklarla kurutulmaya çalışılan kabak çekirdeği, daha sonra Nevşehir'deki pide fırınlarında kavrularak Nevşehir iç pazarında tüketiciye ulaşıyor.

Bu arada bazı yerleşim alanlarında Kabak Çekirdeği ayıklama işi günün teknolojisinden uzak şartlarda yapılabiliyor. Kendi arazilerinde kabak çekirdeği üreten ev hanımları bizzat elleriyle çekirdeği ayıklamak durumunda da kalabiliyor.