Nevşehir'in Dünyaca ünlü Topaç Sarımsağı’nın dikim işleminin ardından şimdi sıra çapalamaya geldi.

’Beyaz altın’ olarak adlandırılan ve dünyanın en kaliteli sarımsakları arasında gösterilen Nevşehir TOPAÇ  sarımsağının çapası başladı.

Ekim ayında dikimi yapılan sarımsakların Nisan ayı itibariyle bir karış boy atmasının ardından üreticiler çapalama işlemine başladı. Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyünde sarımsak üretimi yapılan köylerinde genellikle kadınlar tarafından yapılan çapalama işlemi Haziran ortasına kadar üç defa yapılacak…

Genci yaşlısı sarımsak tarlasında emek veriyor diyen Sarımsak üreticisi Topaçlı Adnan Yıldız, www.fibhaber.com a yaptığı açıklamasında; “Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının yetiştiği bölgelerden birisi olan, ülke , ilimiz ve ilçe ekonomisine önemli katkı sağlayan Topaç sarımsağının çapasına başladık. Geçmiş yıllarda olduğu gibi dikim öncesinde çiftçilerimiz tarafından sarımsak başını oluşturan dişlerin tek tek temizlenerek ayrıştırılmasıyla elde edilen tohumluk tane sarımsaklar önceden sürümü yapılarak hazırlanan tarlalara dikimini Ekim ayında yapmıştık. Şimdi de ekilen sarımsakların bir boy atmasının ardından çapalama sezonu başladı. Topaç köyümüzde ki tüm bayanlar tarlalarda sarımsak çapasıyla uğraşıyor. Biz erkeklere de evlerde çocuk bakma, hayvan yemleme, soba, ahır, yemek ve bulaşık işleri kaldı ” dedi.


Sarımsak çapalama sezonunun Topaçlı çiftçilere hayırlı olmasını ve bol kazançlar getirmesini dileyen Adnan Yıldız, “Köyümüzde yetişen ve ülkenin her bölgesinde pazar bulan meşhur Topaç sarımsağının Haziran ortalarına kadar çapalama işlemleri devam edecek dedi.

Yıldız, Topaç sarımsağının yurt genelinde pazar sıkıntısı olmadığını ve sarımsak hasadının yapıldığı dönemde tüm yurt genelinde rahatlıkla pazar bulan meşhur Topaç sarımsağı üretimi ile hem ülke hem ilimiz hem de ilçe ve köyümüz ekonomisine önemli katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Bu arada sarımsak çapa sezonu ve hava şartları nedeniyle 23 Nisan Kutlamalarıda haftaya kaldı.