Nevşehir Üniversitesi Öğretim Üyesinden Patates Üreticilerine Çözüm Önerileri

•           Patateste Elektrik Tüketimine Alternatif Kaynak; Sürdürülebilir Güneş Enerjisi

•           NEÜ’den Nevşehirli Patates Üreticilerine Alternatif Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanın Önerisi 

•           Derinkuyu İlçesinde Yaşanan Enerji Sıkıntısının Güneş Enerjili Sulama Projeleri İle Aşılması Mümkün

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ)  öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, borçlarından dolayı elektrikleri kesilen ve buna bağlı olarak büyük sıkıntılar yaşayan başta Derinkuyulu patates üreticileri olmak üzere diğer üreticilerin enerji sorunlarını alternatif olarak yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile çözebileceklerini söyledi.

Sürdürülebilir tarımsal kalkınma için sonsuz enerji kaynaklarının başında güneş enerjisinin geldiğini söyleyen NEÜ Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Hacı Veli Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, “Bölgemizde özellikle Derinkuyu’da patates üretimi yoğun olarak görülmekte ve bu bölgelerdeki üreticilerimiz geçimlerini patates üretimiyle sağlamakta. Son yıllarda elektrik borçları nedeniyle yapılan elektrik kesintilerinden dolayı üreticilerimiz büyük sıkıntılar yaşamakta. Başta sulama olmak üzere patates üretiminde düşüş ve kalite kaybına neden oluyor. 

Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çiftçilerimizin enerji ihtiyacını karşılayacak önemli potansiyele sahip bir alternatif olarak karşımıza çıkmakta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın verilerine göre, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan ülkemizin yıllık toplam güneşlenme süresinin ortalama 2.640 saat (günlük toplam 7,2 saat), toplam ışınım şiddetinin ise ortalama 1.311 kWh/m²-yıldır (günlük toplam 3,6 kWh/m²).  Bu veriler ışığında, ülkemizde güneş enerjisini kullanarak 1 m²’lik alandan günde ortalama 25,92 kWh elektrik enerjisi üretmenin mümkün olduğu değerlendirilmekte. Yine aynı veriler ışığında ülkemizin yıllık güneş enerjisi potansiyeli ise 380 milyar kWh olarak hesaplanmıştır.

Tarımsal sulamada kullanılan motor ve pompaların güneş enerjisi ile beslendiği uygulamalar yurtdışında oldukça yaygın olup, güneş enerjisini en verimli olarak kullanan ülke Almanya’dır. Ülkemizle karşılaştırıldığında Almanya’nın güneş enerji potansiyeli 1 m²’lik alandan günde ortalama 1,27 kWh elektrik enerjisi üretmeye imkân tanımasına rağmen ülkenin kurulu güneş sistemi 2012 yılının ilk 6 ayında 28 milyon kWh elektrik üretmiştir.

Ülkemizde çoğu kamu kuruluşlarında olmak üzere küçük güçlerin karşılanması ve araştırma amaçlı kullanılan kurulu güneş enerjisi gücü 1 MW’a ulaşmıştır. Güneş enerjisi ve hidrojen enerjisi alanında yapılan çalışmalar savunma sanayimiz ve askeri amaçlarla kullanım dâhil olmak üzere ülkemizin enerji geleceği açısından büyük bir öneme sahip” dedi.

Kabalcı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) duyurusunu hatırlatarak, belirlenen şehirlerde 31/12/2013 tarihine kadar enerji iletim sistemlerine bağlanacak güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 600 MW olacağını söyledi. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi için bu anlamda ülkemizde 27 bölge belirlendiğini ifade eden Kabalcı, “Nevşehir, EPDK’nın güneş enerjisinden elektrik üretim tesisleri sıralamasında Niğde ve Aksaray ile birlikte 10. Bölgede yer almakta. 10. Bölge için belirlenen kapasite  26 MW olup, güneş enerji santrali kurulumuna izin verilen yerler ise Bor, Derinkuyu, Misliova ve Niğde2 olarak belirlenmiştir” diye açıklamada bulundu. 

Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, Ülkemizin patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Derinkuyu ilçesinde yaşanan enerji sıkıntısının güneş enerjili sulama projeleri ile aşılmasının mümkün olduğunu söyleyerek, üreticilerin şahsen ya da kooperatifler aracılığıyla toplu olarak yapacakları destek başvuruları ile ilgili kurumlardan hibe alarak yaşanan elektrik kesintisinin yanı sıra karşılaşmak zorunda kaldıkları zararların da böylece üstesinden gelebileceklerini belirtti.