Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğiyle düzenlenecek 10. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) “Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteği ile Türkiye’nin yöresel ürünlerini tanıttığı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 10’uncu kez kapılarını açtı. 27 Ekim akşamına kadar açık kalacak fuarda Nevşehir yöresel ürünleri ile birlikte ilk kez 81 ilin tamamının ve KKTC’nin yöresel ürünleri sergileniyor.

Fuara, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Part Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, NTSO Meclis Başkanı Seyit İnce, NTB Meclis Başkanı Mehmet Havalı, Ürgüp Ticaret Odası Başkanı Ahmet Aydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Davut Çetin, fuara katılan bazı il ve ilçelerin belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile ziyaretçiler katıldı.

Nevşehir'in Yöresel Ürünleri Antalya 2019 Yörex'de Tanıtılıyor.

Nevşehir'in yöresel ürünleri, Türkiye'nin ilk ve tek yöresel ürünler fuarı YÖREX'te bir kez daha görücüye çıktı.

Nevşehir'in yöresel lezzetleri Coğrafi İşareti tescil edilen Nevşehir Kabak Çekirdeği, Kuru Üzümü, Pekmezi,  Kayısı ve Köftürü, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı'nda katılımcıların beğenisine sunuldu... Ayrıca, Avanos'un çömlek tezgahı ise gerek izleyicilerin gerekse çömlek yapımını denemek isteyenlerin ilk tercihi oldu. Fuara teknolojinin yeni gözdesi olan, macera ve eğlence dolu Kapadokya görselliğini içeren sanal gerçeklik gözlükleri  damga vurdu. 

AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Duayen Gazeteci Yavuz Donat, Antalya Nevşehirliler Kültür Turizm Derneği Başkanı Osman Ceran, Başkan Yardımcısı Bilgin Peker başta olmak üzere fuarın ilk günü NTSO Başkanı M.Arif Parmaksız ve NTB Başkanı İbrahim Salaş Nevşehir standında konuklarını ağırladılar.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız, Antalya Ticaret Borsası tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in artık Türk kültürünün tescilli bir yansıması olduğunu söyledi.

Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i, yöresel ürünlerin ticarileşme süreçlerini desteklemesi, markalaşmalarını sağlaması açısından çok değerli bulduğunu ifade eden Parmaksız, “Bu yıl Nevşehir Ticaret Borsası, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile Ürgüp Ticaret Odası olarak yer aldığımız fuarda Nevşehir Kapadokya bölgemize özgü yöresel ürünlerimizi tanıtıyoruz. Bir turizm ve gastronomi kenti olan Antalya’nın, eşsiz Nevşehir lezzetlerine ve tarımsal değerlerine yoğun ilgi göstereceğinden eminiz” diye konuştu.

DEĞERLERİMİZ UNUTULMASIN 
Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş, Yöresel Ürünler Fuarı’nın Anadolu’nun birbirinden değerli yöresel ürünlerinin buluşma noktası haline geldiğini belirterek, “Bunlardan çoğu unutulmaya yüz tutmuş ürünlerimizdi. YÖREX ile birlikte yöresel ürünlerimiz gün yüzüne çıkmaya başladı” dedi.

Gelecek nesillerin, bize ait değerleri tanıması ve tanıtarak yaşatması gerektiğini söyleyen Salaş, çok sayıda yöresel ürüne ev sahipliği yapan Nevşehir'imizi YÖREX’te görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Salaş, Nevşehir kültürünün de tanıtılacağı YÖREX’e herkesi davet etti.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ise; "Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde gerçekleştirilen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mustafa Varank ve TOBB Başkanımız Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte gerçekleştirdik. Nevşehir Ticaret Borsamız tarafından fuar alanına kurulan şehrimize özgü ürünlerimizin tanıtıldığı standımızda 81 ilden gelen vatandaşlarımızı yöresel ürünlerimiz ile tanıştırarak vatandaşlarımıza şehrimizin tanıtımını yaptık" dedi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'de; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteği ve Antalya Ticaret Borsasının (ATB) organizasyonuyla bu yıl 10.'uncusu düzenlenen Türkiye’nin farklı yörelerinden yüzlerce çeşit yöresel ürünün ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu  YÖREX’in açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte gerçekleştirdik. Fuarda Nevşehir'imizin yöresel ürünleri ile Kapadokyamızın tanıtımını gerçekleştirdik." dedi.

Yöresel ürünlerin coğrafi tescil yöntemiyle korunmasının önemini hatırlatan Açıkgöz, her yörenin kendi değerlerine sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Açıkgöz, bu manada büyük anlam taşıyan bu organizasyona katılım ve destekleri için NTSO Başkanımız M.Arif Parmaksız'a, NTB Başkanımız Sayın İbrahim Salaş'a ve Ürgüp TSO Başkanımız Ahmet Aydın'a teşekkür ediyorum" dedi.

REKORLARIN FUARI OLDU
164 oda ve borsa, 18 kalkınma ajansı, valilikler, belediyeler, kooperatifler, üretici birlikleri ve firmalardan oluşan toplam 647 katılımcının yer aldığı fuarda birçok yönden yeni rekorlar kırıldı.
Nevşehir Kabak Çekirdeğinden, Osmaniye sucuğuna, Ezine Peyniri’nden Erzurum Oltu Taşı’na, Mersin Cezeryesi’nden Bursa Çakısı’na, Aydın İnciri’nden Trabzon Hamsiköy Sütlacı’na, İzmit Pişmaniyesi’nden Finike Portakalı’na, Bafra Pidesi’nden Kayseri Mantısı’na, Antep Baklavası’ndan Malatya Kayısısı’na kadar 81 ilin tamamının ve KKTC’nin yöresel ürünlerinin olduğu fuarda 10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 453’e yükseldi. Binlerce yöresel ürünün sergilendiği fuara ilk kez bu yıl 250 bin ziyaretçi gelmesi bekleniyor.