Nevşehir Ticaret Borsası Toplantı salonunda  Nevşehir Tümosan İnci Otomotiv tarafından düzenlenen programa ;Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Okan YILMAZ, TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat ASİLTÜRK,  Ziraat Odası Başkanı Mustafa EKİZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdür Yardımcısı Gürol ÇETİN, Nevşehir Tarım Kredi kooperatifi Müdürü,  kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri,  İl/ilçe Müdürlüğü teknik personelleri, yağ ve tohum sektör temsilcileri ve  çiftçiler katıldı.


            TKDK Nevşehir İl Koordinatörü Murat ASİLTÜRK yaptığı konuşmasında;

             " Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Nevşehir ilinde tıbbi ve aromatik bitkiler kapsamında da destek vermekteyiz. 170 adet traktör, makine ekipman içeren, kekik, kimyon, sarımsak ve Aspir üretimine dayalı tıbbi aromatik konusunda proje kabul ettik. Bu projelerden 3 tanesi proje sorunu nedeniyle geri çekildi. Elimizde 166 tane ciddi anlamda projeler var. Bunların 86 tanesi Ankara’daki  PSDK dan geçerek sözleşme imzalamaya hak kazandı. Bunlardan 30 kadarını Aralık ayında traktörlerini teslim ederek, hibelerini ödedik"  dedi.

               İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Okan YILMAZ yaptığı konuşmasında;

              " Bildiğiniz gibi aspir ürünü  ilimizde yeni yeni yayılmaya çalışılan bir bitkidir. Direk anıza ekiminide tavsiye etmekteyiz. Anıza ekimde enerji , işçilik, toprak erozyonu ve maliyetler azalmaktadır. Alternatif olarak özellikle nadasa bıraktığınız tarlalarınıza aspir ekin"  dedi.

                Bu yıl  İlimizde meteorolojik olarak kuraklığın görüldüğünü ve tarımsal kuraklık riskinin de yaşanabileceğini belirten  YILMAZ üreticilere uyarıda bulunarak  aspirin bu anlamdada değer kazandığını bildirdi. 

               Toplantının devamında, Nevşehir Tümosan İnci Otomotiv tarafından davet edilen Görevli Konu Uzmanlarından Selçuk BOROVALI ve Ali Hakan DOĞANUZ Aspir Bitkisi Konulu bilgilendirme sunumu yaptı.

               Sunumlarda aspirin piyasa fiyatının 0,80 kuruşlarda olduğu, 0,80 kuruş taban olmak üzere piyasa fiyatlarına göre alım yapılacağı, sözleşmeli ekimin bu alanda yaygınlaştığı ve satış sorununun bulunmadığı, sözleşmeli tarımdan sertifikalı fidan ve yağlık bitkiler kapsamında  devletin destekleme çalışmalarında bulunduğu ve bu desteklemelerde artış beklenerek karlılığın dahada artacağı vurgulandı. 

               Bilgilendirme sunumunun ardından yaşanacak sorunlar ve çözüm yolları hakkında karşılıklı soru, cevap halinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Çiftçilerimizi bilgilendiren bu önemli toplantıyı düzenleyen Nevşehir Tümosan İnci Otomotiv Yetkililerinden Ali İhsan Parlatan programımıza katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek bu tür çiftçilerimize yön veren programların bundan sonrada devam edeceğini kaydetti.

Program sonunda katılımcılara Nevşehir Tümosan İnci Otomotiv tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.