Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Patatesin önemli merkezilerinden Nevşehir de bulunan yaklaşık 200 ü aşkın doğal kaya oyma depolarda muhafaza edilen patatesler fiyattaki artışla beraber değerlenerek satışa çıktı.

Ekiz; Nevşehir'de kayadan oyma doğal depolarda çoğu önümüzdeki ekim dönemi için tohumluk olarak ayrılan 350-400 bin ton patates bulunuyor.

Nevşehir genelinde 2011'de 92 bin, 2012'de ise 78 bin dekarlık alanda patates ekimi yapıldığını ve 320 bin ton patates üretildiğini ifade eden Ekiz, 2013'de ise 40 bin dekarda 160 bin ton patates üretildiğini kaydetti.

Bu ay itibariyle depolarda 400 bin tona yakın ürün bulunduğunu, bunlardan bir kısmının önümüzdeki ekim döneminde kullanılmak için ayrılan tohumluk patatesler olduğunu belirten Ekiz, ekim alanlarındaki daralmadan dolayı üretiminin az olması nedeniyle depolardaki tohumlukların da piyasaya sunulmaya başlandığını kaydetti.

Nevşehir'deki depolarda 2013'ün Şubat ayında 1 milyon 500 bin ton civarında patates bulunurken, şu anda depolardaki patatesin 400 bin tonu geçmediğini ifade eden Ekiz şöyle devam etti:

"Elinde patatesi olan çiftçilerimiz için çok mutluyuz. En azından geçtiğimiz yıllardan kalan borçlarını ödeyebilecekler. Fiyatın bu şekilde olması bizi mutlu ediyor dersem bize tüketiciler kızmasınlar. Ekemeyen üreticilerimiz açısından ise üzgün olduğumuzu belirtiyoruz. Keşke bu fiyata değil de bunun yarısına satılsaydı ama daha çok çiftçimiz ekseydi. Şu anda depolarda tohumluk olarak bekletilen patatesler piyasaya sürülüyor. Görülüyor ki önümüzdeki yıl da patates üretimi az olacak. Çünkü çiftçimiz bu gidişle ekecek patates tohumu bulamayacak."