Patateste hasat zamanı.Türkiyenin önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir’de patates hasadı başladı.Sofraların vazgeçilmez ürünü patates tarlalardan toplanmaya başladı fiyatların düşük olması ise üreticileri kara kara düşündürüyor.

PATATESÇİLER İŞ BAŞINDA

Türkiye'nin patates üretiminde 2. ili olan Nevşehir de patates hasadı başladı.FİB Haber Merkezi olarak tüm çiftçilerimize bereketli bol kazançlı bir hasat dönemi diliyoruz.

Nevşehirli çiftçiler patates fiyatların düşük olmasından şikayetçi

Nevşehir'de geçen yıla oranla bu yıl patates fiyatının düşmesi patates üreticilerini mağdur etti. Patates üreticileri geçen yıl 55 kuruşa sattığı patatesi bu yıl 18 kuruşa satıyor.

 "Göründüğü gibi patates fiyatlarının düşük olması biz patates çiftçilerini mağdur ediyor. Yakmış olduğumuz elektriği, tarım krediden almış olduğumuz gübreyi , tohumu ve bankalardan çekmiş olduğumuz krediyi ödeyemez durumdayız. Patates fiyatlarını 80 kuruş beklerken 18 kuruş gibi komik bir fiyata ürünümüzü satmak zorunda kalıyoruz." dedi.

Hükümetin ihracat teşvikini bu aylarda verirse tüccarların ihracata döneceğini kaydeden Patates üreticileri, "Bu teşvik verilecekse şimdi verilmesi lazım. Sezon geçince hasat sonunda verildiği zaman gerçek üreticiye değil. Hayali ihracatçıya yarıyor. Bazı teşvik söylemde kalıyor ve uygulanmıyor. Televizyonda gazetede söyleniyor ama bir süre zaman geçince olmadığı görünüyor ve biz çiftçiler çok mağdur oluyor." şeklinde konuştular.

Patates üreticisi Coşkun Baydoğan ise "Bu seneki verimden çok memnunuz. Ancak patates fiyatlarının ucuz olması çiftçimizi üzdü. 1 kilo patates kahvehanede içtiğimiz bir bardak çay parası dahi etmiyor. Çiftçimiz ciddi manada borç içinde. Bu fiyatlarla bu borçlar kapanmaz. Yetkililerden acil ihracatı artırmalarını istiyoruz." diye konuştu.