Peru menşeyli olup, Güney Amerika’nın diğer ülkelerinde de yetiştirilen Pepino, son yıllarda az da olsa Nevşehir’de üretilmeye başlanırken, çitçilerin de bu ürünü alternatif olarak değerlendirebileceği bildirildi.

Pepino üreten çok kazanıyor:

 Kavak Beldesi'nde kurulan bahçede diktiği Güney Amerika ülkelerinden Peru'da yetiştirildiği bilinen pepino ilk meyvesini verdi. Nevşehir pepinosu pazarda tiketiciye sunuluyor.

Kavak Beldesi'nde bazı çiftçiler bu yıl bahçelerine deneme amaçlı pepino meyvesi ekti.Çiftçiler ekilen tüm köklerden ürün aldı.

Yetiştirdikleri ürünlerin tamamının organik olduğunu vurgulayan Yunus Demir, "Buradaki bahçelerde genelde patates ekiyorduk. Ziraat Mühendisleri pepinoyu deneyin ekin dediler. Buralarda hiç bilinmeyen bir üründü bu. Verimi ve ve fiyatı iyi dediler. Denedik ektik, çok güzel meyve verdi. Lezzetli çok faydalı bir meyve. Normalde bu Güney Amerika'da yetişiyor. Biz iyi ürün alınca çevremizdeki bahçeleri eken köylülerimizde gelecek yıl ekeceklerini söylediler. Tohum elde edebilirsek uraların yeni ürünü pepino olacak. Bahçelerimizde ayrıca altın çilek denilen bitkiyi de ektik. O da çok güzel verimli oldu." dedi. 

Ülke ekonomisine ciddi katkı yapacağı düşünülen pepino meyvesinin Nevşehir'de patatesin yerini alacağı tahmin ediliyor.

PEPİNO MEYVESİNİN FAYDALARI NELER?

* İçerisinde bol miktarda A-C vitaminleri içerir. Bu sebeple idrar yolu enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır.
* Yaralara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir.
* Kan damarlarını kuvvetlendirir.
* Pepinonun ham hali, özellikle şeker hastaları için tavsiye ediliyor. Çünkü ham meyvenin şeker oranı daha düşük oluyor.
* Kanser hücreleri yok etmede önemli rol üstleniyor.
* Kolesterolü düşürüyor.
* Hücre yenileyici özelliği bulunuyor.
* Çocukların gelişimine, hem içerdiği C vitamini, hem de, içerdiği kalsiyum ile önemli katlıar sağlıyor.
* İçerdiği kalsiyum aynı zamanda ağrı kesici özelliği görüyor.
* Anemi, yani kanzılık için çok fayda sağlıyor.
* Böbrek kumların dökülmesinde yardımcı oluyor.
* İyi bir afrodizyak olma özelliği bulunuyor.
* Uyku düzenini sağlıyor.