Türkiye’deki toplam pomza rezervinin yüzde 17’sine sahip olan Nevşehir’de Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar sürüyor. 

Nevşehir’de kurulması planlanan Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezinin fizibilite raporunun hazırlanmasına yönelik Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Ahiler Kalkınma Ajansı arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde çalışmalar tamamlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan fizibilite raporu Nevşehir Valiliğinde düzenlenen toplantıda ele alındı.

Vali Mehmet Ceylan Başkanlığında düzenlenen toplantıya Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fatih Yıldız, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri ile 
Bilim Sanayi Nevşehir il Müdürlüğü, Kosgeb Nevşehir Müdürü Necati Günaydın , TSE İl Müdürü Erol Güneş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve sektör temsilcileri de katıldı.


Toplantıda; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri tarafından yapılan sunumda Türkiye’nin 18 milyar metre küp civarında olan dünya pomza rezervlerinin yaklaşık yüzde 16’sına sahip olduğu ve ülkemizde pomza madeninin büyük bir bölümünün Bitlis, Kayseri ve Nevşehir’de olduğu vurgulandı. Nevşehir’in ülke rezervinin yüzde 17’sine sahip olması ile birlikte illere göre işletme ruhsatı bakımından Nevşehir’in birinci sırada olduğunu kaydeden öğretim görevlileri, pomza ve buna bağlı gelişen sektörün Nevşehir’in en önemli ekonomik değerlerinden biri olduğunu kaydetti.

Vali Mehmet Ceylan ise; Nevşehir’de kurulması planlanan Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde dünyada ve ülkemizde pomza sektörünün mevcut durumu ile ilgili araştırmalar yapılarak, bölgedeki mevcut işletmeler ile de iş birliği halinde pomzanın potansiyel kullanım alanları ve sektörün sorunlarının belirleneceğini söyledi. Ceylan, böylece pomza madeninin daha verimli bir şekilde kullanılması ve sektörün sorunlarının çözümlerine yönelik ortak çalışmalarda bulunulacağını sözlerine ekledi.