Nevşehirde üretimi yapılan ancak günümüzde kaybolmuş yada kaybolmaya yüz tutmuş, artık üretimi yapılamayan meyve tür ve çeşitlerinin tekrar üretime kazandırmak için proje çalışmalarına başlandı.

          Gıda Tarım ve Hayvancılık Nevşehir İl Müdürü Okan YILMAZ, konu ile ilgili yaptığı açıklamada,

           "İlimizde üretimi yapılan ancak günümüzde nesli kaybolmuş yada kaybolmaya yüz tutmuş, artık üretimi yapılamayan meyve tür ve çeşitlerinin yapacağımız tarımsal projelerle tekrar üretime kazandırmak istiyoruz. Bu kapsamda, ilk etapta Nevşehir'in değişik bölgelerinde araştırma yaparak bölgemize ait yöresel bitki tür ve çeşitlerinin tespit edilerek çoğaltılmasını sağlayacağız.

                Bilindiği üzere daha öncede patates limon depolanmasında yerel olarak önem arzeden kayadan oyma depoların yasal statü kazanması ve kabak çekirdeğinin coğrafi işaret alması ile ilgili girişimler diğer kurumlarla koordineli olarak başlatılmıştır" dedi.

          YILMAZ, konu ile ilgili projenin Nevşehir Valiliği ile Nevşehir İl Özel İdaresince destekleneceğini belirterek, ilk etapta Tahar Elması, karanfil Elması, Gül Elması, Misket Elması, Bal Armudu, Yaban Kirazı anaç çalışması ve bağcılık konularında çalışmaların başlatılacağını ifade etti.