NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekiz de kendi bölgelerinde patates ekim alanında yüzde 85 daralma olduğunu söyledi. Üreticinin iki yıl üst üste zarar etmesi nedeniyle tohum temin edemediğini belirten Ekiz, Derinkuyu bölgesinde bu yıl patates yerine kuru fasulye ekildiğini dile getirerek, "Geçen yıl bu bölgede kuru fasulye ekim denemesi yapıldı ve iyi verim alınmıştı. Geçen yıl 3 liradan satılan kuru fasulye bu yıl 3,5 liradan alıcı buluyor" dedi. 
Patates fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdüğünü kaydeden Ekiz, "Ağustos ayı ortalarında pazar ve marketlerde 3 kilogram patates 3 liraydı. Şimdi biraz düştü, kilogramı 1 liraya geldi. Yeniden yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü rekolte az. Şu anda iç piyasaya yazlık üretim veriliyor. Türkiye'nin yanı sıra Rusya ve İran'da da rekolte düşük. İhracatçı şu anda ürün almıyor. İhracatçının alımlarıyla birlikte fiyatın yükselmesini bekliyoruz. Depolara giren patatesin kış mevsiminde üreticiden çıkış fiyatının 1 liranın altında olmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2012 yılında kayıtlı 4 milyon 795 bin 122 ton patates üretildiğine değinen Ekiz, gerçek üretimin bunun iki katı kadar olduğunu belirtti. Türkiye'de arz talep dengesi dikkate alınmadan üretim yapıldığını, plansız programsız üretimin sorunları beraberinde getirdiğine işaret eden Ekiz, "Dengeler dikkate alınmadan üretim yapılıyor. Kayıtlı üretimin yanı sıra hemen her bölgede de kayıt dışı ekim yapılıyor. Kontrolsüz ekimle rekoltenin bazı kesimlerde nerede ise iki katına çıktığı görülüyor. İhracatla birlikte Türkiye rekoltesinin normalde 6,5 milyon ton olması gerekirken, kontrolsüz ekim yüzünden bu miktar 8 milyon tona kadar çıkabiliyor" dedi.