Nevşehir’in patates depolarının yoğun olarak bulunduğu Kavak beldesindeki depolarda sadece tohumluk patates bulunduğu belirtildi.

Nevşehir’in patates depolarının yoğun olarak bulunduğu Kavak beldesi Belediye Başkanvekili Ahmet Neyiş, televizyon ve gazete haberlerinde depolarda stok patates olduğu haberleri üzerine açıklama yaptı. Neyiş, "Kavak beldesinin en büyük depolarından birinde bulunuyoruz. Ama hiç patates yok. Biraz tohumluk patates var, başka bir şey yok. Bir, bir uçuk aydır depolarda patates kalmadı. Normalde de limon gelme zamanı patates biter. Şu anda da limon depolara girdi. Burada kalan patatesler tohumluktur. Tohumluk patatesler ilaçlanıp buradan çıkacak ve tarlaya ekilecek. Sonrasında eylül veya ekim ayı gibi patatesler depoya girecek. İşte burada patates var da, satılmıyor gibi bir durum yoktur. Ben lokantacılık yapıyorum. Birkaç çuval patatesi arkadaşlarımdan buldum. Ama depolarda patates yok." dedi.

Kavak beldesinde depo sahiplerinden Ferhat Topaç ise Tufanbeyli, Sivas, Tomarza, Gemerek’ten söküm zamanı çiftçilerin patatesleri getirdiğini söyledi. Depolara gelen patatesleri stokladıktan sonra sattıklarını kaydeden Topaç, "Burada bir ay önce patatesler satılarak bitti. Adana’da söküm başladı ama orada az çıkıyor. Orada yüzde 30 oranında patates çürüdü. Bu nedenle fiyatlar yüksek görülüyor. Depolardaki stoklar bir ay önce bitti. Kavak’taki depolarda 500 bin ton patates depolanıyor. Bunlar eylül ayında depolara girdi. Şu anda ise bin ton veya yüz ton desek bulamayız. Yemeklik patates kalmadı. Bütün depolar boşaldı. Bir kısım tohumlar var. Bunlar da yağmurdan dolayı geç kaldı." açıklamasını yaptı.

Patatesin depolardan 1,5- 2 lira civarında çıktığını belirten Topaç, sözlerine şöyle devam etti: "Ama halcilerde ve marketlerde ürün az olduğu için onlar değerlendiriyor. Fiyat farkını onlar koyuyor. Her dükkanda bulunmuyor. Bugün Bayrampaşa Sebze Hali'nde 500 dükkanın ancak 50’sinde patates bulunuyor. Daha önceki yıllarda 250 dükkanda bulunurdu. Herkes ihtiyacını giderecek şekilde alıyordu. Depolamada patates fiyatları düşük olduğu zaman düşük göndermek zorundayız. Çünkü patatesi depolarda belli bir zamandan sonra durduramayız. Şu anda bütün patatesler filizlenip, yumuşamıştır. Tohumları bile durduramıyoruz, yemekliği hiç durduramayız. Depolarda bin, bin 500 ton civarında ancak tohum var. Herkesin kendine yetişecek miktarda tohumları var."

Depo sahiplerinden Kamil Semiz de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Gazetelerde 312 bin ton depolarda patates olduğu yazılıyor. Ama şu anda 312 bin ton değil 4 araba bile bulunamaz. Depolar gezilirse 2- 3 ton belki olur. Kavak’ta tohum harici depolarda yemeklik patates yoktur. Gazetelere, televizyonlara bakıyoruz. Depolarda stok var, deniyor. Zaten istense de stok olmaz. Filizlenir, yumuşar, yemeklikten çıkar."

Cihan