Derinkuyu ilçesinde, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından tırlar, Suriye'ye uğurlandı.

 

Tırların yola çıkmasının ardından konuşan İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, Suriyeli vatandaşların acılarına, ihtiyaçlarına ortak olmak için Nevşehir'den Suriye'nin çeşitli şehirlerine patates gönderdiklerini söyledi.

 

Suriye'de yaşanan olayların üçüncü yılına girdiğini anımsatan Atalay,

 

"Suriye'de bugün 10 milyon insan acil gıda ve insani yardım bekliyor. Bu yardımlar Suriyeli kardeşlerimize ulaştırılacak. Yardımlar, Halep, Şam'ın kırsalı, Humus, İdlib ve Dera bölgelerinde dağıtılacak" dedi.

 

Yaşanan zulmün ardından Suriyelilerin ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını vurgulayan Atalay, yaklaşık 2,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığını, 75 bin insanın da hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

-"Geçmişte Bosna ve Kosova için yapılanları Suriye için yapıyoruz"-

 

Osman Atalay, Türk halkının her zaman zulüm gören milletlerin yanında olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

 

"Geçmişte Bosna, Kosova ve Çeçenistan için yapılanları bugün de Suriye halkı için yapıyoruz. Dünyanın pek çok kriz bölgesinde, doğal afet bölgelerinde her zaman yardımlarda bulunduk. Ama unutmamak lazım ki ilk defa 20 milyon gibi büyük bir nüfusun yaşadığı trajediye yardımcı olmaya çalışıyoruz. O açıdan bugün Nevşehir'den çıkan 28 tırın çok önemi var."

 

Suriye'de öncelikli ihtiyaçların gıda ve ilaç olduğunu aktaran Atalay, şöyle devam etti:

 

"Ülkede fırınlar çalışmıyor, elektrik yok. İnsanlar sağlıklı olarak suyu kullanamıyorlar, hastalıkla mücadele ediyorlar. Günde ortalama 2,5 milyona yakın insan ilaç kullanmak zorunda. O açıdan biz Suriye halkının acil olan gıda ve ilaç ihtiyaçlarının karşılanması için sonuna kadar yardımcı olmak zorundayız. Bu patates ihtiyacını biz ekmek ihtiyacı olarak görüyoruz. Nevşehir halkına da burada teşekkür ediyorum. Kentte oluşturulan sivil insani yardım platformu, bugüne kadar ihtiyaç sahiplerine 50 tır gönderdi."