Nevşehir'in Doğal Kaya Oyma Depolarına Rakip Çıktı.  Niğde’de bir ilk! Niğde Valisi Necmeddin Kılıç öncülüğünde Yeraltı kaya oyma depoları için çalışma başladı ...

Türkiye'nin ve Dünya'nın en büyük doğal deposu Kapadokya'da Nevşehir'de bulunuyor.

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kavak , Nar, Çat kasabalarıyla Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabalarında Doğal Kaya Oyma Depoları bulunuyor. Şimdi de Niğde'de Valilik öncülüğünde Doğal Kaya Oyma Depoları 
 yapımına başlandığı bildirildi.
İşte o haberimiz...


 
NİĞDE’DE BİR İLK! YERALTI KAYA OYMA DEPOLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç İç Anadolu bölgesinde bir ilk olacak olan yer altı kaya oyma soğuk hava depoları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vali Kılıç, tarım ili olan Niğde’nin patates üretiminde birinci olduğuna dikkati çekerek tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazının, üretilen ürünlerin depolanacağı alanlar olduğunu söyledi.

Üretilen ürünlerin depolama alanları ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Kılıç konuyla ilgili şunları söyledi: “İlimizin ana hatlarıyla tarım ili olduğu bir gerçek. Patates üretiminde her zaman Türkiye birincisiyiz. Ancak, tarımsal faaliyetlerin olmazsa olmazı üretilen ürünlerin depolanacağı alanlardır. Eğer siz tarımsal üretimi depolama alanlarıyla desteklemiyorsanız bazı şeyler eksik ve yanlış gider. Bazı yıllarda çok üretim yaparsınız, üretimi eğer depolayamazsanız çok ucuz fiyata piyasaya vermek zorunda kalırsınız.

Herhangi bir tarımsal ürün talebin %5’inden fazla veya eksik üretilirse, eğer fazla üretilirse maliyetinin altına düştüğü, eksik üretilirse fiyatının çok üstüne çıktığı ispatlanmış bir bilimsel gerçektir. Biz bunu geçmişte İlimizde çok yaşadık. Ürettiğimiz ürün piyasa talebinin %5’inden fazla olduğu için 4 yıl kadar önce patates fiyatları çok çok aşağılardaydı. Eğer bizim o ürünü depolayacağımız alan imkânımız olsaydı 4 yıl önceki sorunu ne İlimiz, ne de çiftçimiz yaşamayacaktı. Dolayısıyla bu kadar ürünü depolayacak bir depo alnına ihtiyacımız var. Bu nasıl olur? Soğuk Hava Depolarıyla olur. Ama ondan da ideali, Niğde için yeraltı depolarıdır.

Biz Niğde’de çok yüksek miktarda yeraltı deposu yaparak, depolama kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Onunla ilgili bir projemiz var. Proje kapsamında jeolojik haritaların incelenmesi neticesinde yeraltı kaya oyma depoculuğu için elverişli 17 bölge tespit edilmiştir.

Öncelikli olarak Aktaş Kasabasında mülkiyeti İl Özel İdaresine ait arazide 3000 ton kapasiteli 16 adet depo yerleşimi sağlanmıştır ve 300 dönümlük bir arazide, bu arazinin altında tamamen geniş bir depolama yapabilecek bir çalışmanın startı verilmiştir. 1 nolu depoya ait koridor girişinin deneme amaçlı açılma işlemi sonucunda depo ağzı 12m genişliğinde ve 10 m yüksekliğinde açılmış olup, 15 m uzunluk, 6 m genişlik ve 4 m yükseklikte alanın kazı işleri tamamlanmıştır. Şu an yapılan çalışma ile bir deneme yapıyoruz. Öncelikle çıkan toprak kalitesi, topraktaki sıkılık, yumuşaklık, kazılabilme kapasitesi, kazıldığı zaman arazideki sağlamlık ölçülüyor. Eğer bu ölçüm neticesinde sonuçlar olumlu gelirse bu alanın tamamını depo olarak hizmete açacağız. Açılan her bir depoda; 6 m genişlik ve yükseklikte, 102 m uzunlukta bir koridor ile 6 m genişlik ve 5 m yükseklikte, 25 m uzunlukta 22 adet loca (oda) yer alacaktır. Her odada 3 adet baca olacaktır.

Buradan karımız ne olacak? Soğuk hava deposunun yapıldığı fiyatın üçte bir oranında daha aşağısına burayı yapabiliyoruz. Hem daha çabuk yapılan hem işletme maliyetleri Soğuk hava Depolarına göre oldukça ucuz olan yeraltı kaya oyma depolarının neredeyse sıfıra yakın bir maliyeti var. Her bir deponun açılım yaklaşık maliyeti 600 bin TL olarak hesaplanmıştır. Yeraltı Kaya Oyma Depolarını dondan koruyabilmek için sadece senenin bazı aylarında ısıtmak gerekiyor. Soğutmaya zaten gerek yok.

Bu proje İlimizde hayırlara vesile olacak. İlimiz çiftçisine hayırlı olacak, yarınlarımız için çok hayırlı bir proje olacak. Piyasa fiyatındaki dengeyi sağlayacak bu proje ile çiftçimizin alın terini zayii olmayacak. Üretim çok olsa bile stoklayabilme ve piyasa sürme imkânı sağlayacak olan projenin, yapılan çalışmanın şimdiden üreticimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

11875083_970335099699770_3267978126527339909_o 11728964_970335143033099_7402647098035321287_o 11872268_970335203033093_4058258277696891800_o