Öncelikle NTSO Odasının Görevi nedir?

Üyelerimize kanunun verdiği ve bakanlıktan alınan yetkilerdir. Biz bir Yatırım yada icra kurulu değiliz. Biz Üyelerimizin sicil defterini tutar maliyeye kayıtlarını bildiririz.Üretim yapan firmaların onayı,sicil beyannamess veririz,üyelerimizi işleri ile ilgili yardımcı oluruz.

Meclis toplantılarında da sektörlerin sorunlarını dinler çözüm üretiriz dedi.

İşte porogramdan önemli notlar…

Arif bey Oda başkanlığında ne yaptı eleştirisi var kamuoyunda bu konunda ne düşünüyorsunuz?

Karşı taraf Parmaksız bize biz adayız deseydi biz karşısına çıkmazdık diyor…

-Sayın Zağlanmış Nisan ayında beni aradı ben müsait değildim bir dahada aramadı.Sonra da adaylığını açıkladı. Açıkcası ben konuşsaydım adayım aday değilim diye ne cevap verebilirdimki. Daha henüz belli değildi. Bu yüzden ben konuşmadım.

Bekliyecez süreç devam ediyor dedim. Önümüz açılırsa adayım açılmassada aday olmam kim olacaksa destek olurum dedim.

10 ocak 2013 günü anayasa mahkemesi kartarını açıkladı Nevşehir e ertesi gün geldim.Sonrası arkadaşlarımla birlikte adaylığıma karar verip adaylığımı basın huzurunda açıkladım.

 

Ankara da sürekli oluşunuz nedeniyle çok eleştiri aldınız?

Şuan  Gör-Bir Derneği Başkanı Erol Mutlu bizleri arayarak mesaj göndermiş:"Mutlu,her iki aday isimde Nevşehirin kıymetli değerleri.Ayrımlaşma kutuplaşma olmasın.Tek liste ile birleşme ile seçime girilsin diyerek, Bu seçim için birleşme temennisinde bulunduklarını açıkladı.

Birleşme için bir umut varmı?
Parmaksız:
Şu aşamada böyle bir umut yok.13 Yıl ben bu arkadaşlarla birlikte çalıştım.Kimseye laf söylemem söyletmemde.İyide kötüde yapmış isek birlikte yaptık dedi.

- Türkiye de toplamda 365 oda ve borsa içinde sadece 15 kişi var ,şahsım adına bende bu 15 kişi içine girmiş bulunuyoruz.

Ticaret Borsasını biz kurduk 1999 yılına kadar burada başkanlık yaptım sonrasında NTSO başkanlığına aday olup başkan oldum. Zaten Borsa başkanlığı benim yabancı olduğum bir konuydu...

TSE de muhasip üye sonra başkan yardımcısı oldum. Firmalarımızın Aldığı tüm ürünlerle ilgili üzerinde yazan TSE belgelerini verdik.

Bu süreçte 2 Yıl boyunca Nevşehir deki Bims üreticilerimiz için onların sıkıntılarını giderdik. Yine Nevşehir deki ve Nevşehir dışındaki tüm hemşerilerimizin içinde ihracat ve ithalat yapanların hepsine yardımcı olduk.Gümrükte sıra bekliyorsa yardımcı olduk.Beni kim arayıpta bir işi olmuşsa ona yardımcı oldum.Musa bey,Yılmaz bey ve Durmuş Sonugelen şahittir hepside bizi takdir ettiler.

Nevşehir e TSE nin temsilciliği açtırdık.Bir anlamda kendi binasında hizmet veren 12 ilden birisiyiz,bu hizmeti hemşerilerimizin ayaklarına getirdik.Şimdi TSE yönetimi Nevşehir de bir merkezi taşımak talebini bizlere ilettiler.Bizde kendilerine yardımcı olduk.Bu ne demek en az 25 – 30 kişi istihdam edilecek.Kayseri,Sivas,Niğde gibi tüm iller buraya gelecek.

Kontenjanlarımız için 12 kişi Nevşehir nüfusu kaydına ait hemşerilerimizi işe sokarak dahil ettik.

5 tane kara sınır kapısnı yıkıp tekrar yenisini yaptık. Buralardaki Gümrük sınırlarındada çok sayıda Nevşehirli hemşerilerimiz istihdam ediyor.

Türkiye için büyük önem arz eden Gümrük ve TSE konularındaki yoğun işler ve çalışmalar nedeniyle Nevşehir e gelemedim.Ben Ankara ya NTSO başkanı olarak seçildiğim Görevim olarak Ankara ya Milletvekili nasılsa bende bu görevim nedeniyle Ankara ya gitme zorunda kaldım.Ama hafta sonları hep Nevşehir de oldum.Zaten bütün işler Ankara da yürüyor.Bizi arayan tüm üyelerimizin işini yaptık.

Arif Parmaksız kaybederse bu durum ne olacak?

Bu açıkcası Arif Parmaksız şahsiyeti ile ilgili bir durum. Elbette seçilemessek bu işler bitecek.

Ben Ankara da özel işlerim nedeniyle olmuyorum.Böylesi şerefli bir görev nedeniyle Nevşehirlilerin gurur duyacağı bir görev nedeniyle ordaydım.

Açıkcası benim Nevşehir de bu durumda kalmam Nevşehir e zarar verir.Ben hiçbir şekilde kimsenin işinede burnumu sokmadım.Odalar ve Borsalar nezdinde olan hepsiyle samimiyetim var.Şuana kadar hiçbirine bey diye hitap etmedim.Büyüğümse abi küçüğümse ismiyle seslendim.

Bütün arkadaşlarım bilir ben Ankara da yan gelip yatmadım eşimi çocuklarımıda götürdüm Ankara ya..

Alınan tüm ülke politikası ve iller ekonomisi üzerine yapılanlar adına imzam var.

Nevşehir ticaret borsasında bizlerin verdiği her belge şuan Avrupada geçerlilik özelliği var.

K Belgesi konusuna gelince….Türkiye de bu belgeyi veren ilk 10 il arasında Nevşehir yer alma başarısı gösterdi.

Bu güne kadar 4600 kişiye K Belgesi vermişiz.

Ben Ankara daki bu görevimiz nedeniyle bu başarılı çalışmalara imza attık.

İş Aleminin temsilciliklerini yaptık.Hacıbektaş a 7 trilyon odalar birliğine para harcatıp okul yaptırdık biz gidince buralara çivi çakılmaz adam gibi bir şey yapalım dedik.İnşallah Nevşehir e de bir okul yapmayı düşünüyoruz.

Şengen vizesi almak isteyen üyelerimize yardımcı olduk.Oda olarak yapmamız gereken her şeyde yardımcı olduk bu birlik beraberlik içinde oldu bir ben değil arkadaşlarımza birlikte yaptık. Bu başarı sadece benim şahsımın değil odamızın başarısı.

Bunları tüm arkadaşlarımız biliyor.

Peki böylesi bir ortamda neden sizin karşınızda olup aday oldular onlar bunları bilmiyor mu?

Bu sorunun muhatabı ben değilim ayrılan onlar o cevabı onların vermesi gerekir.Ben başarımızın ardında birlik beraberlik vardı onu söylemek istiyorum polimiğe girmek istemem dedi.

Taner Erdoğan:

Siyasetçilerin tarafsız olması çok güzel. Ben açıkcası bunu diliyor istiyor ve bekliyorum.Bugün AK Parti il başkanı Kazım Sunar açıklama yaparak NTSO seçimlerinde ve NTB seçimlerinde kesinlikle taraf olmadıklarını açıkladı.İnşallah milletvekilleride İl Başkanı Kazım Sunar ın mesajlarına kulak vermişlerdir.İl Başkanın açıklamasını çok doğru buluyor destekliyorum dedi.

Erdoğan bana bir takım vatandaşlardan mesajlar geliyor diyerek şunları ifade etti…

Nevşehir artık kış uykusundan uyandı. Baronlar gidecek halk adamları gelecek.Halk ayaklandı.Arap baharı Nevşehir de de başladı.İp elimizde urganı açıp Arif Parmaksızı asacağız türünden mesajlar geliyor.

Arif Parmaksız gerçekten dikdatör mü? Parmaksız Baron mu mafya lideri mi?Halk ayaklandı artık Parmaksız devireceğiz mesajları geliyor…

Ben merak ettim sokağa çıkmaya korktum telefon açtım gerçekten böle bir durumu var.Burada bir Ticaret odası seçimi var yoksa birilerini alt etme olayımı var....

Gerçi bu mesajlar dışında güzel mesajlarda gelmiyor değil..

*-Bu soruda beni halk seçmiyor.Beni o meslek komitesindeki üyelerimiz seçecek.Eğer ben o meslek  komitesinden seçilemessem zaten olmaz.Bizim seçimlerimiz Çok demokratik bir seçim…Kimse kimsenin oyuna ipotek koyamaz.Eğer beni yetersiz bulursa az çalıştı yapamaz derse onlara oy verirler.Benim halkla işim yok baronlukla işim yok.Kimin alnına silah koyup kimi basmışız ben daha karakola düşmüş insan değilim.Bunu söyleyen benim üyem falan değil.

Bir dönem Milletvekili adaylığı ile siyaseti biliyorsunuz.Sizce siyaset seçimde tarafmı etkili mi…

Ben duyuyorum bazı arkadaşlarımzı etkin olmaya çalışıyor oysa ben basın açıklamasında da söyledim partiyi ayrıştırıp zarar verirler.Ben bunlara girmek istemiyorum.Kamuoyu vicdanında tartacaklar.Bize göre siyaset ne yazıkki seçimlere bulaştı.Partiyi il başkanı bağlar.Genel merkezin böyle bir taraf olma durumu söz konusu değil.

Erdoğan: Ben basın açıklamanıza baktım.Yanınızda arkanızda olanlar içinde AK Partililerde vardı.Bu partiye zarar verir.Ben açıkcası siyasetçilik yıllarımda bir kongreye taraf olup o tarafı kazandırdım.Ama yanlış yaptım.Karşımdaki taraflar benim tüm yıllar boyunca kan davalım gibi davrandılar.Bu yüzden ben milletvekillerimizi uyarıyorum.Bırakın iki adayda sevilen sayılan insanlar kendileri çıkıp üyelerinin özgürce siyasete alet etmeden oylarını kullansınlar.Ben bu siyasi tecrübelerimle konuşuyorum.Halk kimin faydası var kimin artısı eksiği var zaten biliyor.

Ticaret odası aidatları neden fazla?Bu paraların hizmetlerini neden görmüyoruz?

-Yıllık tarife kanunlar nezdinde belirleniyor.Biz üç yıldır asgariyesini belirliyor ve üç yıldır zam yapmadık.Bizimle alakalı bir durum değil.

 

Erdoğan:OSB Nevşehirin yıllarca büyük yarası.Yok yıllardır arsa şurası burası olsun diye tartışa dururken Niğde Aksaray aldı başını gitti.Biz ise geride kaldık…Şimdi okuyorum Niğde oda başkanı çağrı yapıyor Nevşehirli iş adamlarına gelin Niğde ye yatırım yapın deniyor.

Parmaksız:Yıllardır OSB konusunda yer seçiminde olduğu gibi bir çok iç çekişmeler yaşadık.Biz ilk iş olarak bizden önceki arkadaşlarını yaptıkları çalışmaları inceledik dört yer vardı önerilen…Oturduk Meclisteki arkadaşlarla bu dört yer için araştırma yaptık.Görüşmeler yaptık.Valiler geldi geçti değişti.Bir takım engellememeler oldu.Sırf Arif Parmaksız yaptı olmasın diye şahsi engellemeleriydi bunlar. Dönemin Milletvekillerinden kaynaklanan engellemelerdi.Bir otobüs arkadaşlarla Konya Ankara Vali bey bizlerle beraber geldi gittik inceledik.

Noter huzurunda kime ne kadar yer lazım.parseller ona göre kurayla taksim edildi.Biz oda olarak büyük emekler verdik.Vali beyle görüştük dedik  Valim sıkıştırmayın sanayici yatırımcılarımızı.O dönemin valilerine teşekkür ediyorum.Bu tamemen bir güven meslesiydi.Türkiye de örneği olmayan bu çalışmayı yatırımcılarımız odasına güvendi ve başladık.

Sağolsunlar bir anda küçük sanayi sitesinden büyük bir osb oluşturduk.Sağolsuno dönemin sanayi bakanı sayın Ali Coşkunu davet etik.Ama sonrası yeni kararnamalerle osb statüsü değişti.Büyük gayretlerle şu aşamaya gelindi.Şuan sadeceburada  bir Enerji bakanlığı şerhi var.Onuda Vekillerle görüştük inşallah bu sorun giderilecek.Sonrasında burada bir osb yönetimi kurduk. Bundan sonra artık OSB kendi kendini yönetecek.

Bizim ihale gibi resmi konularda müdahil oluyoruz kanun gereği.Şimdi yollar iyi olmadı bozulmuş gibi şeyler deniyor.Bizim görevimi ihalesini yapmak.Gerisi bizim meslemiz değil.Yapılan ihale ve anlaşma gereği incelenir eğer iddia edildiği gibi bir durum varsa firma buraları yeniler..

Nevşehir sanayisi neden gelişmedi… Nevşehirin profili bu…Nevşehir Acıgöl e 6 trilyon para harcadı borçlusuda biziz.Biz yatırımcı profilimizi biliyoruz ben Acıgöl konusunda yazık günah gerek yok  söylediğimizde bana kızdılar.Ne kadar destek verirseniz verin bir şey değişmez.İşte Acıgöl osb si ortada.Biz ileri görüşlülüğümüzle bunları gördük.Biz asıl öbür taraf özel osb nin olduğu yeri büyütmek arzusundaydık.

Şimdi burada yatırımcı için özel osb de yer kalmadı.Çok şükür buradaki yatırımcılarımız başarılı bir şekilde çalışıyorlar burada  ihracatlar arttı …Ben Nevşehir halkıma güveniyorum yatırımcı ruhuna güveniyorum kimi eşinin bilezeğini sattı.Şimdi yerler dar geliyor. Artık yapcaz Acıgöle pek gitmek istemiyorlar.Mesafe uzak.İnşallah burasını büyüteceğiz.Buraya yatırım yapan arkadaşlara teşekkür ediyoruz.Şimdi gururla seyrediyoruz.

Teşvik konusunda bir düzenleme olursa yatırımcılarımız daha rahat edecektir.

Bundan sonra yapacağımız şey Acıgöl hazır orayı daha aktif hale getirecez.Tanıtıp buraya yatırımcı davet edecez.

Şimdiye kadar şunuda yapsaydık dediğiniz bir şey varmı?

Askeriyeyi getircez dedik.O zamanda bizimle uğraşanlar oldu.Bir takım siyasi engellerle tahsis ettiğimiz arsa iade edildi.

Üniversite konusuda…

Vefa Poyraz abimiz bir dernek kurdu İstanbul da.Ben Nevşehirspor başkanıydım o dönem.Beni davet ettiler üye ettiler.O zaman hayalini kurduğumuz üniversitemiz için ilk adımları attık.O dönem rahmetli Şinasi Kuş dönemi İstanbul a gittik İstanbul da ki iş adamı hemşerilerimizi Nevşehir e getirdik evlerimizde misafir ettik.Burda kampanyalar başlattık.Bunların hep başında ben vardım.Üniversitemiz için hayırseverlerimiz sağolsunlar gittik elimiz hiç boş dönmedi.Hayali gerçekleştirdik. Nevşehir için 100 bin nüfus en büyük hedefi olmalı.

 

Göre Yolu 500 Milyon Dolarlık proe konusu:

Belediyeden yer tahsis ettik .Odamızın bir kaybı yok projeye para vermedik.Dünyada kriz var.Artık para zor bulunuyor.Büyük projeler için para bulmak zor.Kongre merkezi mutlaka yapılcak bu yıl olmaz ama mutlak olcak ihtiyaç var.Bu bizim seçim dönemi değildi böylesi bir vaad kesinlikle değildi.

Aracı bir firmayla tanıştık.Mısır da bir takım ülkelerde yatırm yapmışlar.Halen Uçhisar da kadın yaşıyor.Avrupa birliğinden fonlar var o konuda araştırıyoruz.Aniden gelişen bir şeydi bu.Memleketimize hizmet için bu öneriyi hayata geçirmek istedik ama olmadı.

Hisarcıklıoğlu ile hükümet arasında bir sorun vardı buzlar eridimi?

Basın bunları yazar çizer.Bizim görevimiz farklı onlarınki farklı.Şunu belirteyim şuana kadar küçük bazı şeyler belki olmuştur ama şuanda hükümetle böyle bir sorunumuz yok.Daha geçen hafta Başbakanımız Hisarcıklıoğlu na anneni ara mantı yapsın yiyelim dedi.Başbakanla 30 yıllık bir süreye dayanan bir dostlukları var. 

Erdoğan:Feralan hadlerini bildireceğiz demiş…Bunu kimin için söylemişdir.Biz sizin için yorumladık.

Parmaksız:Bunu bir talihsiz açıklama olarak yorumluyoruz başkada bir şey demiyorum.

Peki neden böyle bir şey oldu…Onu onlara sorun.Bizim milletvekillerimizle aramızda hiçbir sorun olmadı.Benim görev alanım farklı milletvekilelrimizin alanı farklı.Benim onlardan bir isteğim olmadı onlardan hiçbir şey istemedim.

Siyasetimi düşünüyorsunuz?

Ben hayatımda bir kez aday oldum oda benim için  hataydı.Benim bugünden sonrada asla böyle bir arzum yok.Ben bir dönem daha başkanlık görevine talibim,sonra bir beklentim yok artık torun seveceğim dedi.

Bundan sonra seçilirseniz neler düşünüyorsunuz?

-Kongre merkezini ve yarım kalan işlerimiz var onları tamamlayacağız. TOBB un desteğiyle Nevşehir e bir okul yaptırmayı düşünüyoruz. Şimdiden şunu yaparız demek yanlış.Gelişmelere göre yapılır bazı işler.Sanayi işini yaptık ,üniversite işi ortada.Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı.

Ankara daki TOBB  hastanesinde Nevşehirli hemşerilerimize yardımcı oldunuz….

Bu benim insanlık görevim. Bu konuyu bilerek dile getirmek istemedim.Hastanemizde tedavi görmek isteyenlerin hepsine yardımcı olduk.

 

Ne kadar maaş alıyorsunuz?

Bu güne kadar aldığımız karar gereği ne TOBB dan nede NTSO dan hiçbir para almıyoruz sadece gümrük turizmden bir miktar para alıyoruz. Ne ben nede bir arkadaşımız tek kuruş maaş almadık.Tüm harcamalarımızı kendi cebimizden yaptık.Sadece bir makam aracım kendime tahsis edilen şöförümüzle birlikte var.

 

Kırgınlık varmı?

Hayır.Beraber başladık bu bir demokratik yarış.Herkes aday olabilir kararı üyelerimiz verecek.

Son olarak Mesajınız:

Ben burada bize oy verecek üyelerimize iyi düşünüp taşınmaları gerektiğini bu bir iş konusunda seçim.Ben iş çevrelerini sağduyuya davet ediyorum Ben sağduyuyla demokratik gerçekleşecek bir seçim olmasını diliyorum.

 

Erdoğan:Ben çok önce görev yapan başkanları tanıdım o dönemleri yaşadım.açıkca siz Parmaksız başkan olarak geçmiş dönem başkanlarından çok daha iyi hizmetler yaptınız.Allah işinizi rast getirsin.