TÜMSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda; TÜMSİAD adına Semerkant İç Anadolu Bölgesi Başkanı Sayın Fahrettin Cebeci, TÜMSİAD Nevşehir Şube Başkanı Samet Aygün, Nevşehir Semerkant Dernek Başkanı Ahmet Feralan, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda Oda ve dernek üyesi hazır bulundu.

            Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Mehmet Arif Parmaksız toplantıda çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Konuşmadan  satır başları şöyle idi;

 

“TÜMSİAD Bölge Başkanına, Nevşehir Yönetimine ve bizi ağırlayan tüm sanayici ve iş adamı kardeşlerimize yönetimim ve şahsım adına teşekkür ederim.

Nevşehir, İç Anadolu Bölgesinde kendi kabuklarını yıkmaya çalışan bir ilimiz.  Bu gün komşu illere baktığımız zaman Kayseri ve Konya’nın dışında Niğde, Aksaray ve Kırşehir’e göre çekiciliği olan ve ulaşımı ile Türkiye’ye ve dünyaya açılan bir ilimiz.

Bizler hepinizin malumu olduğu üzere ilimiz ticaretini ve sanayisini geliştirmek üzere 13 yıldan beri NTSO Yönetim Kurulu olarak işbirliği içinde çalışmaktayız.  Arkadaşlarımla Nevşehir’in sanayinde ve ticaretinde yapılması gereken işler hakkında kararları birlikte aldık, birlikte icra ettik ve birlikte bu günlere geldik. İnşallah bundan sonra da çalışmalarımızı daha da ileri götüreceğiz.

Nevşehir’in daha yaşanabilir bir kent olması, ticareti ve sanayisi gelişmiş bir şehir olabilmesi için nüfusunun 100.000’in üzerine çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Hedefi 100.000 olarak belirlememiz gerekiyor ki; buradaki küçük tüccarımız, esnafımız ve sanayicimiz iç piyasa dediğimiz yani ilin içindeki sirkülasyonu sağlasın ve dışarıya açılsın. Gelişmenin ve büyümenin bu şekilde olacağını düşünüyoruz.

Buradan hareketle üniversiteleşiyoruz, sanayileşiyoruz. Bu konularda NTSO hep başrol oynamıştır. Bundan sonra da Nevşehir için yapılacak her şey de Oda olarak her zaman öncülük yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler işadamı olarak bölgenin kanaat önderleriyiz. İş adamları halka yön verir, halkı için üretir, yanında çalıştırdığı işçileri ile istihdamı sağlar ve girişiciliği ile atılımlar yapar.

O yüzdendir ki eğer biz 2023 hedefimizi 500 milyar dolar ihracat ve kişi başı milli geliri 25.000 dolar  olarak belirlemiş isek Nevşehir’i de bu seviyelere getirmek mecburiyetindeyiz. Bu ise ancak girişimci iş adamlarımız ile mümkün.

Bu kapsamda TÜMSİAD ile Birliğimiz arasında da sıkı ilişkiler yürütülmektedir. Kısa bir süre önce Birliğimiz ile TÜMSİAD arasında bir protokol imzaladık. Üst düzeyde her ay mutlaka T.O.B.B.’da veya İstanbul’da TÜMSİAD ile ortak toplantılar düzenliyoruz. Yani TÜMSİAD’ a uzak biri değilim. Çalışmalarınızdan haberdarım ve takipçisiyim.  TÜMSİAD ile imzaladığımız protokol ile 81 ilde genç girişimci yetiştirme programını hayata geçirmiş bulunuyoruz.

Biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü Türkiye eğer 500 milyar dolar ihracatı yakalayacaksa yeni girişimcilere ihtiyacımız var. Türkiye’mizin mevcut girişimcileri ile 500 milyar dolarlık hedefi yakalaması mümkün görünmüyor. Şu andaki ekonomik tabloya göre yıllık ortalama asgari %6-7 büyüme gereksinimimiz var. Biliyorsunuz 2012 yılı iç piyasada durgun ve sıkıntılı geçti. Ama ihracat yapan firmalarımız bizim iç piyasada yaşadığımız sıkıntıyı yaşamadılar.

Yeni gelen nesil çok donanımlı geliyor. Bugün Türkiye nüfusunun yarısı 28 yaş altı. Bunları bizim girişimci olarak hazırlamamız lazım. Türkiye bu yarışa geç başladı. Hepimiz hatırlayalım, 80’li yıllarda Rahmetli Özal Türkiye’ye “alın,satın ihracat edin” dedi. O Dönemdeki ihracatımız 3 milyar dolardı. Onun da %92 tarım ürünleri, %8’i ise maden ve sanayi ürünü idi. Çünkü üretim yoktu. Son 30 yılda Türkiye 150 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu 30 yılda insanımızın neler yapabileceğini hepiz gördük. Türk girişimcisi ve işadamının belli imkanlar verilirse, yatırım imkanları geliştirilirse neler yapacağı ortada.   

Biz aynısını Nevşehir’de yaptık. Büyüklerimiz “Nevşehir’de fabrikalaşma olmaz “ dediler. Şu anda Boğaz OSB 5-6 yıl içinde bu günkü haline geldi. Bölgede fabrikalarımız çalışıyor. İmkan verilirse müteşebbis bir şeyler yapacak. Bu imkanı da bizlerin, hükümetin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının sağlaması gerekiyor.

Bizim neslimiz dil bilmiyordu, yol bilmiyordu. Bu seviyeye geldik. Ama bizden sonra gelen nesil her şeyi bilerek geliyor. Yeni nesle ortaokuldan, liseden başlayıp bu girişimciliği aşılamamız lazım ki; çok üretip, çok satıp, Türkiye’yi daha müreffeh bir ülke haline getirmemiz lazım. Biliyorsunuz Türkiye’de yıllardır bir terör sorunu var. Türk Milli Değerlerine zarar vermeden bu sorun çözüldüğü zaman Türkiye’nin bir adım daha ileri gideceğine hepimiz inanıyoruz. Bugün Avrupa ülkeleri krizde. 2009 da Türkiye o krizden yara almadan çıktı. Bu, Türk sanayicisinin, işadamının ve halkının dayanışmasıyla oldu. İç tüketimi artırmamız lazım dedik. Kampanyalar başlattık.  Kriz varsa çare de var kampanyalarını yürüttük, Türkiye’de bir hareketlilik sağladık. Fazla zarar almadan krizi atlattık.

Şimdi dünyada küresel bir sıkıntı var. Türkiye’de bunu aşmak bizim elimizde. İş adamlarımızın teşvik edilmesi gerekiyor. Bir takım bürokratik engeller var. Başbakanımız da bu bürokratik engellerden şikayetçi. Bu gün bir fabrika kurmak için tapudan tapuyu alıp, işletme ruhsatını alıncaya kadar tam 182 adet imza gerekiyor. Bir düşünün en az 2 senesini alır. Oturup bunları il olarak, Türkiye olarak düzeltmek mecburiyetindeyiz.

5084 sayılı Teşvik Kanunu biliyorsunuz 2012 sonunda bitti. İstihdamı teşvik eden bir düzenleme idi. Salı günü Ekonomik Sosyal Danışma Kurulunda yapılan görüşmeler neticesinde teşvikin uzatılması kararlaştırıldı. 5084 Sayılı yasanın devamı niteliğinde istihdamı teşvik edici kanun Mart ayında meclisin gündemine geliyor. Büyük bir ihtimal ile Mart ayı sonunda yasalaşır.

Bizlerin görevi daha fazla istihdam daha fazla üretim yapmak. Onun içinde başından beri söylüyoruz; istihdamın üzerindeki yükler azaltılmalı, üretim üzerindeki yükler ve bürokrasi azaltılmalı ki, herkes eşit ve adil bir şekilde hem vergisini ödesin, em de kayıp kaçak yapmadan işçisini çalıştırsın.

Malumunuz yeni bir iş ve iş güvenliği yasası çıktı. Mart ayında Ankara’dan sizlere uzman getirip, bu konuda bilgilendirme yapacağız ki, hiçbir üyemiz cezalı duruma düşmesin.

Özet olarak; biz Nevşehir’de kalınmayı, gelişimi sağladığımız zaman Türkiye’de gelişimini kalkınmasını sağlayacaktır. Hiçbir zaman umudumuzu kırmayacağız. Türkiye çok büyük bir ülkedir. Bazen ekonomide inişler çıkışlar oluyor. Ama hepimizin iradesi  ve bu ülkenin iradesi ile bunları aşacağız.

Beni dinlediğiniz ve bu yemeğe bizleri davet ettiğiniz için şahsım ve arkadaşlarım adına tekrar teşekkür eder, hepinize hayırlı akşamlar dilerim.