NTSO Meclis Başkanı ve Nevşehirin saygın  İş Adamı Sacit Uzer FİB Haber Merkezine yapmış olduğu açıklamasında son günlerde ki bir takım iddialara cevap vererek Oda seçimlerine ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sacit Uzer,Bir takım çevrelerce dillendirilen iddialarda ,Siz  Meclis Başkanlığı görevinde iken aynı ekipte değimliydiniz sizin göreviniz değimliydi bu işler,peki siz neden projeler yapıp çalışmadınız türünden eleştiriler karşısında bu açıklamaları yapma gereği duydum diyerek şu açıklamaları yaptı…

 

Odamız bünyesinde şuana kadar Arif beyle omuz omuza birlikte çalışarak Ticaret Odamızı bu günlere kadar gayet uyumlu bir şekilde getirdik.Öyle ki Meclisiyle Yönetim kurulunun bu kadar ahenk ve uyumlu çalışması bir çok şehirde Türkiye genelinde Odalar için hep örnek olarak gösterildi.Biz koltuk makam mevki peşinde hiçbir zaman olmadık.Zaten makamla mevkiylede bu görevlere gelmedik.Bizim halisane tek ve yek düşüncemiz her zaman için dünden bugüne Hep Nevşehir ve Nevşehir İş Dünyasının menfaatleri olmuştur.Oda seçimlerinde dün rakip olduğumuz Musa Ertaş ile bugün beraberiz.Aynı örneği diğer karşı tarafta da gösterebiliriz. Elbette ki başkanlık için adaylıkta olduğu gibi seçimlerde de  güvendiği inandığı Adaylarla birlikte olmakta herkesin en doğal ve tabi demokratik hakkıdır.Bizde ekibimiz ve bizlere inanlarla birlikte şuan Yakup Zağlanmış a Oda Başkanlığı seçimlerinde tam destek veriyoruz. Birlikte ekibimizle beraber hareket ediyoruz.

Meclis Başkanlığı görevimde bulunduğum sürece Nevşehir menfaatleri adına yapılması gereken her türlü çalışmalara ve kararlara onay verdik. Şunun da altını özellikle çizmek isterim ki malum bu görevleri idrak edenler çok iyi bilirler Meclis Başkanı Onama yeridir ama kesinlikle Başkanın tek bir oyu dahi yoktur. Oda Yönetiminin almış olduğu kararlar Meclis Başkanının önüne gelir.Meclis Başkanı Oda Meclis üyelerini ayda bir kez toplar alınan bu kararları masaya yatırıp Meclisin onayına sunar. Sonrasında bu karara son nokta konularak Kabul edilir yada edilmez…Biz Meclis olarak Arif beyin yaptım başardık şu hizmetleri getirdik dedikleri herşeye onayı veren makam olduğumuz unutulmamalıdır.Eğer bir art niyet veya muhalif zihniyette olsa idik bu hizmetlerin hiçbiri Meclis onayı olmadan yapılamayacağı da aşikardır. Kanun koyucuların koyduğu yasların bize verdiği görev ve sorumlulukları Nevşehir menfaatleri adına her zaman hiçbir farklı düşüncelere girmeden onadık…Yiğidi öldür ama hakkını ver mantığıyla Realitede konuşmak gerekirse Arif beyin şu şu gibi anlattıkları hizmetleri yaptık derken ortadaki güzel hizmetlerin yapılmasında,Meclis asla unutulmamalı ve Meclisin hakkı yenilmemelidir.

Biz Memleketimizde ve iş dünyamızda barışı huzuru kardeşliği hep savunduk.Halada Nevşehir birlik dirlik ve beraberliği adına hep bu uyum ve ahengin bozulmaması için gayret ve çaba sarf ediyoruz. En azından buna azami derecede çaba gösteriyoruz.

Meclis Başkanı olarak Nevşehir iş dünyası adına alınacak kararları veren en üst mekanizma olarak biz bu uyumu sağlamak adına daha seçildiğimiz ilk gün yine Oda üyelerimizce seçilen  Yönetim kurulu Başkanına yetkilerini kısıtlayan hiçbir karara imza atmadık. Önünü açtık Ve kendisine geniş yetki verdik.İşte bu uyumun altında yatan ve Türkiye de uyumla çalışan Odalara örnek gösterilmesinin altında yatan gerçekte budur.Bu haseple eğer biz böyle bir hareket içerisinde bulunmasa idik hep muhalif takılmış olsa idik en basit olarak şuan belki de Oda binamız dahi yapılmamış olabilirdi.

Bize her daim güven ve desteklerini gösteren saygı değer tüm Meclis üyelerimize ve Odamız üyelerine bu vesile ile sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı gönderiyorum.

Oda seçimlerinde oda üyelerimizin takdir ve teveccühleri sonucu kazanan kaybedeni teselli kaybeden kazananı tebrik edecektir.16 Mayıs Sabahında seçimler bitecek tekrar eskisi gibi herkezle kucaklaşacağız dedi.
NTSO
 Meclis Başkanı Sacit Uzer son olarak hatırlatma gereği duydum kanun koyucular Oda Meclis görevlerini bakın nasıl belirlemiş:

a) Oda meclisinin görevleri

a) Oda yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerini seçmek.

b) Kendi üyeleri arasından Birlik genel kurulu delegelerini seçmek.

c) Yönetim kurulu tarafından yapılacak teklifleri inceleyip karara bağlamak.

d) Uyulması zorunlu meslekî kararlar almak.

e) Çalışma alanları içindeki ticarî ve sınaî örf, adet ve teamülleri tespit ve ilân etmek.

f) Aylık mizanı ve aktarma taleplerini incelemek ve onaylamak.

g) Üyeleri arasında veya üyelerin yapmış oldukları sözleşmede yer alması halinde bu sözleşmelerle ilgili olarak çıkan ihtilafları çözmek üzere tahkim müesseseleri kurmak, mahkemeler tarafından istenecek hakem ve bilirkişi listelerini onaylamak.

h) Odaya kayıtlı üyeler hakkında disiplin kurulu tarafından teklif edilecek cezaları karara bağlamak.

ı) Yıllık bütçe ve kesin hesapları onaylamak ve yönetim kurulunu ibra etmek, sorumluluğu görülenler hakkında takibat işlemlerini başlatmak.

j) Taşınmaz mal almaya, satmaya, inşa, ifraz, tevhit ve rehin etmeye, ödünç para almaya, kamulaştırma yapmaya, okul ve derslik yapmaya, bu Kanun hükümleri çerçevesinde şirket ve vakıf kurmaya veya kurulu şirketlere ortak olmaya karar vermek.

k) Oda iç yönergesini kabul etmek ve Birliğin onayına sunmak.

l) Yönetim kurulunca odaya kayıt zorunluluğuna veya üyelerin derecelerine ilişkin olarak verilecek kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve kesin karara bağlamak.

m) Mesleklere ve sorunlara göre ihtisas komisyonları ve danışma kurulları kurmak.

n) Yurt içi ve yurt dışı sınaî, ticarî ve ekonomik kuruluşlara üye olmak ve kongrelerine delege göndermek.

o) Tahsili imkânsızlaşan alacakların takibinden vazgeçme veya ölen, ticareti terk eden ve odaya olan aidat borçlarını, yangın, sel, deprem ve benzeri tabiî afetler gibi iradesi dışında meydana gelen mücbir sebeplerden dolayı ödeme güçlüğü içinde olan üyelerin aidat borçlarının ve gecikme zamlarının affı ve/veya yeniden yapılandırılmaları ile oda veya üyeler adına açılacak davalar konusunda yönetim kurulundan gelen teklifleri inceleyip karara bağlamak ve gerekli gördüğünde bu yetkisini yönetim kuruluna devretmek.

p) Oda çalışmalarına veya Türk ekonomik hayatına önemli hizmetler vermiş kimselere meclisin üye tam sayısının üçte ikisinin kararıyla şeref üyeliği vermek.

r) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.