İlk bakışta biraz farklı bir meslek gibi gelse de, hatta kulağa pek hoş bir iş gibi gelmese de bu işi yapan ve bu işten milyonlar kazanan girişimler paraya para demiyor Solucanlarıyla Milyonlar Kazanıyor.

Soluncan üreticileri, solucanlardan elde ettikleri gübreyi, satıp para kazanmak konusunda bakın neler söylediler;
Yaptıkları işin dünya üzerinde oldukça yaygın olmasına karşın, Türkiye’de yeterince yaygın olmadığını gören girişimciler, bu işte ilerleyen zamanlarda Avrupa Pazarı’na açılmayı da hedefliyorlar.

Bu işi yapan ve bu işten milyonlar kazanan bir kadın girişimci olan İlknur Pazarcık ve eşi 60 yıldır dünya üzerinde solucan atıklarından, organik gübre üretildiğini ve Türkiye’de bu sektörün yeni yeni gelişmeye başladığını anlatan İlknur Pazarcık, şimdilik gübreyi çay tarlalarına sattıklarını söyledi.

Pek çok insana ilginç hatta korkunç gelen bu işten, İlknur Pazarcık ve eşi her yıl milyonlar kazanıyor.

Diğer gübrelere nazaran % 35 daha fazla büyüme ve daha kaliteli ürün elde etmeyi sağlayan organik gübrenin, başta seralar olmak üzere pek çok yerde kullanılması gerektiğini ve yaygın hale gelmesi gerektiğini anlatan İlknur Pazarcık, organik gübre oluşma süresinin, solucan sayısına bağlı olduğunu ama ortalama olarak 2 ay gibi bir sürede organik gübrenin satılacak konuma geldiğini sözlerine ekliyor.


Rusya'dan 30 bavulun içinde getirttiği Kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üretimine başlayan Burdurlu girişimci Mehmet Aksoy da, bugün 18 tesiste sayısı 200 milyara ulaşan solucanla yıllık tam 5 milyon liranın üzerinde ciro yapıyor.

İstanbul, Balıkesir, Aydın, Fethiye, Denizli, Ankara, Samsun, Malatya, Kayseri, Adana, Mersin, Burdur ve Konya'da 18 çiftlikte 200 milyara yakın solucanı olan üretici  Aksoy,  "Yaklaşık 200 milyar solucanla aylık 300 ton civarında katı gübre üretiyoruz. Şuan satacak ürünümüz kalmadı, çıkacak ürünün tamamı satıldı diyor.