Cumhurbaşkanı Gül’ün İsveç'i resmi ziyareti çerçevesinde, Stockholm'de Avrupa'da Yerleşik Türk girişimciler ve TOBB/DEİK ve DTİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Oda Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız'ın katılımıyla bir toplantı düzenlendi.

 

150 Türk girişimcinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, İsveç'e bugüne kadar gelen en kalabalık heyetin geldiğini vurguladı. Son yüzyılın en büyük krizinin 2008'den bu yana devam etmekte olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, İsveç'in krizden en az etkilenen ekonomilerden biri olduğunun altını çizdi.

 

Türkiye'nin batısında ekonomik kriz, doğusunda ve güneyinde siyasi istikrarsızlıkla sarılı olduğu halde dünyanın en hızlı büyüyen üçüncü ülkesi olmayı başardığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu kazanımın Türk özel sektörünün başarısı olduğunu belirterek, Türk özel sektörünün bu krizi fırsata çevirerek 141 milyon dolar yatırım yaptığını ve 5 milyon yeni iş yarattığını vurguladı.

 

“İsveç'te 4000 Türk girişimci ile övünüyoruz ancak İsveç'in bizden ithalatındaki payı yalnızca binde 7” diyen Hisarcıklıoğlu bu rakamın azlığına dikkat çekti. İsveç'te yerleşik Türk girişimcilere DTİK'i tanıtan Hisarcıklıoğlu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının organize olmasının önemini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır" derken, DTİK'in faaliyetleri sayesinde yurtdışındaki Türk vatandaşlarının birlik olmaya başladığını söyledi.

 

TOBB/DEİK ve DTİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  2009 yılında TOBB'un önerisiyle Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nın yapıldığını ve İş Konseyi'nin kurulduğunu belirtti. İsveç'te yerleşik Türk girişimcilerini DTİK'e üye olmaya çağıran Hisarcıklıoğlu, “Birbirimize destek olabilmek için bir çatı altında buluşmamız gerekiyor” diye konuştu. DTİK üyesi olmanın dünyayı ayağa getirdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, 90 ülkeye mal satmak için işbirliği fırsatlarına DTİK web portalından ulaşılabileceğini söyledi. DTİK'in tüm dünyayla ticaret yapma fırsatı sunduğuna dikkat çekti.

 

Yakında, Türklerin yaşadığı her şehirde DTİK'in bir temsilcisi olacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu özellikle yaşadıkları ülkenin vatandaşı olmaları gerektiğini, o ülkenin dilini öğrenmenin gerekli olduğunu ama Türkçeye de sahip çıkılması gerektiğini de söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Ancak bu şekilde etkili ve güçlü olabiliriz” dedi.

 

- DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Torunoğulları

 

DTİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları'nın açılış konuşmasıyla başladı. Avrupa'da yerleşik Türk vatandaşlarının sorun ve taleplerine eğilen Torunoğulları vatandaşlık hakkı, vize engeli, oy hakkı, eğitim denkliğinin tanınması, yeni nesil eğitimli Türk gençlerinin daha iyi fırsatlara sahip olmaları için girişimlerde bulunulması konularını vurguladı.