NTSO’DA YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

NTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI M. ARİF PARMAKSIZ:

“EKONOMİK AÇIDAN TEMKİNLİ OLMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEMDEYİZ”

 

Nevşehir Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Yılın ilk Meclis Toplantısı’nın açış konuşmasını yapan Ticaret ve sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce, 2013 yılı sonlarında başlayan siyasi gerginliğin ekonomik göstergelere yansımaya başladığını belirterek, “. Döviz kurunda ve borsadaki dalgalanmalar, yatırımcıyı, döviz ile borçlanmış işadamlarını, ithalat ve ihracatçıyı endişeli bir döneme sokmuştur.” Dedi.

Daha sonra söz alan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Arif Parmaksız da yaptığı konuşmada, ülkemizde son bir buçuk aydır yaşananların 2014 yılı için önemli bir risk oluşturduğunu belirterek, aslında yaşananın küresel bir sıkıntı olduğuna dikkati çekti.

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Dünya’da küresel ekonominin Amerikan Merkez Bankası FED tarafından yöneltildiğini belirterek, “Şimdi FED para musluklarını kısacağını açıkladı. Aslında geçen sene Mayıs’tan beri parayı kısacağım diyordu, ama 18 Aralık’ta para musluklarını kısacağını resmi olarak ilan etti. Küresel ekonomi o günden beri çalkantıda. Herkes paranın azalacağı yeni döneme adapte olmaya çalışıyor. Bu işten en fazla etkilenen 5 ülke var. Bunlara Kırılgan 5’li diyorlar. Biz de bu 5 ülkeden biriyiz. Bu listede Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye var.” Şeklinde konuştu.

Bankaların 135 milyar dolar, reel sektörün de 120 milyar dolar borcu olduğuna dikkati çeken NTSO Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ,” Yani hepimiz artık daha borçluyuz. Benim dolar borcum yok diye düşünmeyin. Bankalar zarar edince ne yapacak, bir şekilde o zarar bizden çıkacak. Ya krediyi geri çağıracaklar, ya daha fazla faiz isteyecekler. Bu bize şunu gösteriyor. Temkinli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Hepimizin hesap kitabımızı sıkı sıkıya kontrol etmemiz lazım. “ dedi.

Konuşmaların ardından Meclis Üyelerin sektörel problemleri ve çözüm önerileri sunduğu Meclis Toplantısı sona erdi.