Kapıköy Gümrük Kapısı düzenlenen törenle açıldı.

TOBB tarafından 112 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Kapıköy Gümrük Kapısı Anadolu’nun, Asya’ya açılan kapısı, Asya’nın da Anadolu’ya geçiş noktası olacak. Açılışta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu son teknolojiyle hizmete açılan Kapıköy ile Van’ın tekrar eski ihtişamını kazanacağını söyledi.​

Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın açılışı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İran İslam Cumhuriyeti Hoy kenti Valisi Mohammed Abedi  ve bölge işadamlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van’ı ve Türkiye’yi, İran’a ve Asya’ya daha güçlü bir şekilde bağlayacak, bu topraklara daha fazla refah ve zenginlik getirecek, çok önemli bir adım attıklarını ifade ederken, “Ülkemiz ve iş dünyamız adına gururlu ve mutluyuz. Ekonominin temel kuralı şudur. Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Zenginlik varsa da huzur vardır. İşte biz, bu vizyonla hareket ettik, ticaretin rotasını, yeniden bu coğrafyaya çevirmeyi hedefledik. Kapıköy Sınır Kapısıyla,  bu hedefimize 1 adım daha yaklaştık. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik” dedi.

Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladıklarını ve bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda, bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Oda-Borsa camiası olarak, kapılara tam 1 milyar 390 milyon liralık yatırım yaptık. Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 605 milyon lira vergi ödedik.” diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kapıköy Gümrük Kapısı için, 112 milyon lira yatırım yaptıklarını vurgularken şunları söyledi: “18 bin m2’den, 70 bin m2’ye, yani 4 katına çıkardık. En son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleriyle donattık. Kapıköy ile Van’ın 50 yıllık hayali gerçekleşmiş olacak. Van tekrar eski ihtişamını geri kazanacak,  zenginleşecek, ticaret ve turizm merkezi haline gelecek. Van Shopping Fest büyüyecek, Van’daki fuarlara katılım artacak. Burası Anadolu’nun, Asya’ya açılan kapısı, Asya’nın da Anadolu’ya geçiş noktası olacak. Ayrıca, İranlı Kardeşlerimizle daha çok buluşmaya, konuşmaya, iş yapmaya başlayacağız.”

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaret tüm dünyada zenginliğin temeli olduğuna işaret ederek “Bizim de görevimiz ticaretin önündeki engelleri kaldırmak. Gümrüklerde hızlı kolay ticaretin yapılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Gümrüklerimiz ne kadar emniyetli ve hızlı olursa ticaretimiz ve büyümemiz o kadar hızlı olur. İran ile olan kara hudut kapılarının modernizasyonuna çok önem verdik. En kısa sürede Gürbulak sınır kapımızın modernizasyonuna da başlayacağız”dedi.

Kapıköy Gümrük Kapısı’nın aynı zamanda Türkiye’yi Asya’ya bağlayan kapı olduğunu belirten Bakan Pekcan “Kapıköy Gümrük Kapısı Van’ın turizm ve ticaretinin gelişmesine özel katkı sunacaktır” dedi. Bakan Ruhsar Pekcan, İran Hoy Bölgesi Valisi’nden karşı taraftaki yolun biran önce bitirilmesini istedi. Pekcan, “Tek durak sistemine geçmek için İran ile alt yapımız hazır. Araçlar bir tek noktada duracak ve iki taraf için de bilgiler paylaşabilir olacak. Ülkelerin refah düzeyinin artması bu kapıların aktif bir şekilde çalışmasına bağlı” diye konuştu. Bakan Pekcan gümrüklerde dijitalleşmeye önem verdiklerinin de altını çizerek, kağıtsız gümrük uygulamasına önem verdiklerini sözlerine ekledi.

- GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız

Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız da bugüne kadar 11 tesisi Bakanlığın hizmetine sunduğunu belirterek, yeni projeler üzerinde çalışmaya da devam ettiklerini söyledi. Parmaksız Kapıköy Gümrük Kapısı’nın ticareti artıracağını ve her iki ülkenin zenginleşmesine katkı sağlayacağını ifade etti.