NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizde patates üretilen önemli bazı merkezlerde yağışlar nedeniyle patates sökümünün yapılamaması bölgemizde de patates fiyatlarının artışını beraberinde getirdi. Bu duruma bölge çiftçisi sevindi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, şu anda 1 TL ile 1.2 TL arasında toptan satış fiyatı bulunan patatesin perakende olarak 4 TL ye çıktığını, bu durumun son yıllarda büyük maddi sıkıntılarla boğuşan çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Bu durumun devam etmesi halinde çiftçinin biriken borçlarını ödeme fırsatı elde edebileceğine değinen Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, tüketicinin patates yemekten imtina etmesi durumunda ise ithalatın gündeme gelebileceğini ve bu sonucun kendilerini endişelendirdiğini de dile getirdi.

Ekiz, “Son dönemlerde patates fiyatlarında bir gelişme olduğunu görüyoruz. Bunun birinci nedeni patates sökümünün geç başlaması ve depolarda bulunan patateslerin piyasaya sürülebilecek durumdan çıkması. Yağışlardan dolayı Adana, Reyhanlı yöresinde sökümler gecikti. Ancak bu nedenlerden ziyade asıl nedenin son iki yıldır çiftçinin alnından kurşun yemiş gibi sıkıntı yaşamasının bir geri dönüşümü olduğunu düşünüyorum. Çiftçi gübre ve tohum alamadı. Büyük bir çoğunluğu ekim yapamadı. Ekim alanları yüzde 25 oranında azaldı. Şu anda 1 TL ile 1.2 TL arasında değişen toptan patates fiyatı perakende de 4 TL ye kadar patates fiyatının çıkmasına neden oldu. Pazarda 2 ile 2.5 TL arasında patates satılır hale geldi. Bu fiyatlar bölgemizde devam eder erkenci sökümler 80 Kuruş ile 1 TL arasında olursa önümüzdeki yıl çiftçinin yüzü güler ve son iki yıldır yaşanan sıkıntılar bir nebze de olsa giderilmiş olur. Böylece çiftçi aynı zamanda Tarım Kredi, MEDAŞ, Ziraat Bankası ve diğer borçlarını da ödemeye başlar diye düşünüyorum. Ancak burada tek sıkıntı çok düşük fiyatlara patates yemeye alışan tüketici bu fiyatlara patates yemezse sıkıntı olur. Bu durumda ithalat gündeme gelebilir. Bu durumdan korkuyoruz” diye konuştu.