Patateste Kriz Olabilecek Sıkıntımız Yok  İleriki dönemde bir patates sıkıntısı yaşanıp yaşanılmayacağı tartışılırken, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, depolarda halen 20 bin ton patatesin bulunduğunu açıkladı.

Yılmaz yaptığı açıklamada, Niğde ile birlikte Nevşehir’in 50 bin dekarlık ekim alanı ile Nevşehir’in Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğunu ve Türkiye’nin yıllık patates ihtiyacının büyük bir bölümünün buradan karşılandığını kaydetti.Yılmaz, “Nevşehir’de ‘Patates Siğili’ hastalığı nedeniyle her geçen sene ekim alanlarında azalma yaşanmıştı. Tarım Bakanlığı ve İl Müdürlüğümüz de bu konuda gereken takipleri yapmakla birlikte şu anda 50 bin dekarlık ekim alanımız mevcut. Tohumluk ekim alanında Nevşehir’de halen yasak uygulanmakta olup tamamen yemeklik patates üretiliyor. Patates üretimimiz geçen yıllara göre düştü. Fakat depoculuk bakımından Türkiye’nin farklı yerlerinde üretilen patatesin tamamına yakını ilimizdeki depolarda muhafaza edilmektedir. Bu bakımdan Nevşehir patates fiyatını ve piyasasının etkileyen önemli bir şehir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN PATATES AMBARI”

Nevşehir’in patates üretiminin yanında sahip olduğu ve sayıları bin 200’e ulaşan 1 milyon 150 bin ton depolama kapasiteli yeraltı kayadan oyma doğal soğuk hava depoları sayesinde, aynı zamanda bir patates ambarı görevi gördüğünü ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin çeşitli illerinde üretilen patateslerin tarlalardan söküldükten sonra buraya getirilerek depolandığını ve bu depolarda çürümeden 7-8 ay bekletilebildiğini ifade etti.Yılmaz, “Nevşehir kayadan oyma depolara sahip Türkiye’de tek şehrimiz hatta dünyada da tek bölge diyebiliriz. Bizim şu anda 1 milyon 150 bin tonluk kapasiteli yer altı depolarımız var. Bu depolarımız sürekli patates ve limon, hatta turunçgillerin saklandığı yerler olarak hizmet vermektedir. En az enerji ile en fazla verim elde ettiğimiz soğuk hava depoları bölgeye ayrı bir önem katmaktadır. Bunu yanında doğal ortamda kendi nemini kendisi sağladığı için patatesler hem 7 aya kadar uzun süre bekletilebiliyor hem de lezzeti artıyor. Yer üstü depolarda 3-5 ay muhafaza edilebilen ürünler bu depolarda 7-8 ay bozulmadan bekletilebiliyor” diye konuştu.

“PİYASANIN İHTİYACINI GİDERECEK KADAR DEPOLARIMIZDA PATATES VAR”

Patates fiyatlarındaki hızlı artışla birlikte gündeme gelen depolarda patates kalmadığı veya stoklandığı iddialarını da yanıtlayan Yılmaz, Nevşehir’deki patates depolarında halen 20 bin ton dolayında bir patatesin bulunduğunu açıkladı.Dolayısıyla Türkiye’de bir patates sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayan Yılmaz, depoların sürekli olarak Tarım Bakanlığı yetkililerince denetlendiğini söyledi.Yılmaz, “Şu anda kriz olabilecek patates sıkıntımız yoktur bunu çok net söylüyorum. Nevşehir’deki depolarda 20 bin ton civarında patatesimiz mevcut. Bu patatesler piyasaya her zaman sürülebilecek durumda. Tarım Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri geçen ay ilimize gelerek bir çalışma yaptı. Bakanlığımıza günü birlik raporları sunuyoruz ve onlar da patatesin nabzını sürekli tutabiliyor. Kriz olabilecek noktalarda da ne yapabileceğimizin istişaresini yapmaktayız. Şu anda kriz olabilecek bir sorunumuz yok. Nevşehir’deki depolarımızda 20 bin ton civarında patates mevcut ve bunun tamamı yemeklik patates. Bu 20 bin ton patates her an sevkiyata hazır bekletilmektedir. Sadece şu var; tüccarlarımız belki piyasanın bu olumsuz havasından etkilenerek ‘acaba ne oldu?’ kaygısına düşüp satmakta kaygılandığı düşüncesiyle ben hareket ediyorum. Bu satmaktaki kaygısından dolayı fiyatlarda biraz kıpırdanma olmuştur. Onun dışında patatesin arzında bir sorun yoktur. Üreticilerimiz ve tüccarlarımız elindeki patatesleri normal bir seyir halinde piyasaya arz etmeleri durumunda herhangi bir sıkıntı kalmamıştır ve piyasanın da ihtiyacını giderecek kadar depolarımızda patates vardır” şeklinde konuştu.Yılmaz ayrıca önümüzdeki günlerde Adana’da yeni patates hasadının başlamasıyla birlikte piyasaya sürüleceğini ve bununda piyasadaki patates arzını arttıracağını sözlerine ekledi.