Patates Siğili Güvenlik Kuşağı Alanlarında Alternatif Ürün Destekleme Başvuruları Başladı

Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda 22 Mayıs 2013 tarihinde patates üretimi yapılan  Merkez Kasaba ve Köy Muhtarlarına yönelik "Patates Sigili Görülen Alanlarda Uygulanan Güvenlik Kuşağı ve Alternatif Ürün Ödemeleri " Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı.

Yapılan Toplantıya;Nevşehir İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Asım BAŞ, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa EKİZ, İl Müdürlüğü teknik personeli ve patates üretimi yapılan ve patates siğili görülen; Kaymaklı  Kasabası Belediye Başkanlığı temsilcisi ,İcik, Özyayla, Çardak ve Güvercinlik Köyü Muhtarları katıldı.

Toplantıda katılımcılara: Bakanlar Kurulunca Resmi Gazete de yayımlanan "Patates Siğili Görülen Alanlarda Uygulanacak Karantina Uygulamaları ve Alternatif Ürün Destekleme Ödemeleri" Tebliğ hükümleri anlatıldı.


Patates siğili hastalığı görülen alanlara alternatif ürün desteklemeleri 15.05.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 2013-21 nolu tebliğ ile yürürlüğe girmiştir.

Başvurular, tebliğin yürürlüğe girmesinden  itibaren başlamış olup 15/10/2013 tarihine kadar İl/İlçe Müdürlüklerine yapılır. Başvurular yılı ve dönemi içerisinde yapılmak zorundadır.

2013 yılından itibaren patates siğili hastalığı ile bulaşık alanlarda 3 yıl, alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren veya nadas uygulayan çiftçiler ile oluşturulan güvenlik kuşağında 3 yıl patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlı alternatif ürünleri yetiştiren ya da nadasa bırakan çiftçiler Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre ÇKS’ye kayıtlı olmak şartı ile dekar başına destekleme ödemelerinden yararlanır.

Destekleme ödemesi 2013 yılından itibaren aynı parsele 3 yılda bir defa ödenir. Üç yılı kapsayacak ödeme 2013 yılında yapılır. Dekara 110 TL destekleme ödemesi yapılır.

Yanlış Beyanda bulunan üreticilerin müracaat dosyaları tamamen iptal edilir. Destekten haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmaz.

 İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, çiftçiler tarafından seçilen ürün veya ürünlerin çıkışı sonrasında yapacağı tarla kontrolleri sonucunda ürün ve arazi bilgilerinin ÇKS’ye girilmesini sağlayacaktır.

  Alternatif ürün ekimini tercih eden çiftçiler, telafi edici ödemelerden yararlanabilmek amacıyla, üretimin yapıldığı yerdeki üreticiler müracaat edebilmek için;

1- Muhtarlarda bulunan Alternatif ürün dosyasını muhtarlara onaylatacak
2- Çiftçi kayıt sistemini güncelleyecek (ÇKS)
3- Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı  Şube Müdürlüğüne dosyayı teslim etmesi ile son bulacaktır.