NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in son yıllardaki ekonomik anlamdaki en önemli sorunlarından biri haline gelen Patates artık yol kenarlarında satılıyor.

Türkiye’nin patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir’de geçtiğimiz yıllarda yaşanan patates siğili hastalığının ardından ürünün pazarlanması ve üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Patates siğili hastalığı nedeniyle bazı ekim alanlarının karantina bölgesi ilan edilmesi ve bu alanlarda patates üretimine izin verilmemesinin ardından yaşanan gelişmelerde Çiftçi, ürettiği ürünün büyük bölümünü pazarlayamadı ve Çöpe dökmek zorunda kaldı.

Yıllardır biriken Elektrik borçları başta olmak üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar nedeniyle ekonomik anlamda büyük bir çöküntünün eşiğine gelen yöre çiftçisi günümüzde halen borçlarından dolayı üretim yapamaz durumda. Kimileri ise güvenlik kuvvetlerine yakalanmamanın hesaplarını halen yapıyor.

Yaşanan bunca gelişmenin ardından Patates yola düştü desek yalan olmaz. Zira, ekim alanlarının daralması nedeniyle bugünlerde 3 kilosu 5 TL den satışa sunulan ürününü satabilmek için üreticiler yol kenarlarına park etmiş kamyonlarının üzerinden patates satıyor.

Acıgöl yolu üzerinde sıklıkla karşılaşılan bu durum bile Patates üreticisinin mevcut sıkıntılarından daha birkaç süreyle sıyrılamayacağını da açıkça gösteriyor.