Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş beraberinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ile birlikte Nevşehir'e geldi. Nevşehir'de ilk olarak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Niğde İl Müdürü Murat Türkmen'inde katıldığı toplantıda sektör temsilcileri ile bir araya gelen bakanlık yöneticileri daha sonra il genelindeki patates depolarında incelemelerde bulundu.

Nevşehir'deki patates depolarında incelemelerde bulunan Tarım Bakanlığı üst düzey yöneticileri ülke genelinde halen depolarda 4 milyon ton patatesin bulunduğunu belirterek, fiyatların bir hafta içerisinde düşeceği müjdesini verdiler.

Yapılan açıklamada şu anda halen Türkiye'nin iki önemli patates üretim merkezi olan Nevşehir ve Niğde illerinde bulunan patates depolarında 700 bin ton patates bulunduğunu belirterek patates stokunun Türkiye'ye Nisan ayına kadar yeteceğini ifade ettiler.

 BAKANLIK YETKİLİLERİ PATATES SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞEREK DEPOLARDA İNCELEMELERDE BULUNDU
       Programa ; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt GÜMÜŞ ,  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Nevzat BİRİŞİK, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, Niğde  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat TÜRKMEN, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa EKİZ, Sektör Temsilcileri ve Üreticiler katıldı.

      Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan görüşmelerin ardından patates depolarında incelemeler gerçekleştirildi. 

      Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt GÜMÜŞ görüşmelerin ve incelemelerin ardından yaptığı basın açıklamasında; 

       Bakanlıktan tarım sektörünü, patates sektörünü dinlemek   ve depolarda inceleme yapmak üzere gelmiş bulunmaktayız. Şu an Niğde ve Nevşehir depolarında 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunmaktadır. 2013 yılında ülke genelinde 4 milyon ton  rekolte ile yeterli patates  üretimi olmuştur.  Nevşehir de 1200 adedi kayadan oyma depo olmak üzere  2000 adet patates deposu bulunmaktadır ve görüldüğü gibi dolaştığımız depolar patates doludur, şu an stoklardaki patates miktarı Türkiye ye Nisan ayına kadar yetecek durumdadır ve bu dönemde de farklı bölgelerimizde yeni mahsül patates piyasaya sürülmüş olacaktır, diyerek fiyatların suni olarak arttığını ve  Bakanlık olarak alınacak tedbirlerle  bu fiyatların en kısa zamanda normal seviyeye ineceğini söyledi.

       Nevşehir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ da Konuşmasında,

      “Fiyatlardaki oluşan dalgalanmanın yüksek seviyede olmasının üreticiler ve tüketiciler arasında mağduriyete sebep olacağından, bu sene fiyatların yüksek olmasının ileriki yıllarda üreticiler açısından olumsuz sonuçlanacağını, istenilenin piyasalarda istikrar sağlanması olduğunu, bakanlığının politikaları çerçevesinde, İlimizde de bu yönde çalışmaların yapıldığını vurguladı.

      Sivas patates üreticileri birlik başkanı Ahmet PARK ise, “her gün yüzlerce ton patatesin piyasaya sürüldüğünü, üreticilerin depolarındaki patatesi satmayarak piyasa fiyatlarını yükseltmeye çalışmalarının gerçeği yansıtmadığını şuan ki fiyat artışlarının aracılardan kaynaklandığını ve oluşan fiyat dalgalanmalarının suni olduğunu söyleyerek fiyatların kısa süre içerisinde ineceğini” belirtti.