NEVŞEHİR(MHA) Geçtiğimiz yıllarda yaşanan patates siğili hastalığı nedeniyle bir kısım tarım alanının patates üretimine kapanması, patatesin yerine alternatif ürünlerin ekilmeye başlanması patates konusundaki Nevşehir’in yerini geri plana atmaya devam ediyor.

Yöredeki tarım arazilerinin patates ekimine son derece uygun olduğunun belirtilmesinin yanı sıra, son yıllarda bu konuda yaşanan olumsuzluklar buğday ürününü daha cazip bir seviyeye taşıdı. Öyle ki, buğday üretimi artarken, patates üretiminde çok ciddi bir kaybın yaşandığı gözleniyor.

Edinilen bilgiye göre; Buğday üretimi ilimiz genelinde 500 tonun üzerine çıkarken, arpa ve çavdar üretimi de patates’in önüne geçmiş durumda. İlimizde arpa üretimi 271 ton seviyelerine ulaşırken, çavdar üretimi ise 37 bin tona ulaşmış durumda. Ekim alanı itibariyle arpa ve çavdar ürünlerinin gerisinde kalan patates ürününün ise ilimiz genelinde 510 bin hektarlık arazide yapıldığı belirtiliyor. 321 bin ton dolayında geçtiğimiz yıl üretimi yapılan patates ürününün geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuzlukların ardından üretim sahasının daha da daralabileceği ve rekoltenin daha da düşebileceği bildiriliyor.

Bu arada ilimizdeki tarım alanlarının yüzde 65.4’ü tarıma elverişli olarak kullanılabiliyor. Yüzde 13.3’ü çayır ve meralık olan ilimiz arazilerinin ancak 1.3’ü ormanlık ve fundalık olarak görülüyor. Yüzde 20’lik arazimiz ise tarıma elverişsiz alan olarak göze çarpıyor.