Arz Talep Dengesi Bu Yıl Kurulur mu?

NEVŞEHİR(MHA) Ülkemizde sadece Nevşehir ve Niğde yöresinde değil, Hatay, Adana ve Sandıklı gibi patates üretimi yapılan merkezlerde de aynı tür sıkıntıların yaşanması karşısında arz talep dengesi de bozuldu. Bu durum patates fiyatlarının geçtiğimiz yıl süresince artmasına neden oldu. Bu durumun 2014 yılında daha normal bir seviyeye ulaşması, arz talep dengesinin kurulmaya başlanması bekleniyor.

Nevşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ekiz, Konunun sadece ülkemizle bağlantılı olmadığını, Dünya genelinde patates üretiminin önde gelen ülkelerinden olan İran ve Çin’de de aynı sıkıntıların yaşandığını ve patates üretiminde bu ülkelerde de belli oranda bir daralmanın söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Bölgemizde bütün sıkıntılara rağmen patates üretimi yapabilen üreticinin geçmiş yıllardan gelen borçlarını ödeyebilme imkanı elde ettiğini dile getiren Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, “Bölgemizde patates fiyatlarının artmasına neden olarak yöredeki çiftçinin borçlarından dolayı ekim yapamaz durumda bulunması, tarımsal sulama kuyularını işletememesi, icraya düşmesi gibi nedenleri göstermek mümkün. Bu durumda da bölgedeki patates ekim alanları daraldı. İster istemez bu koşullarda patates üretimi de azaldı ve fiyatlar arttı. Bu sadece bölgemizde değil patates üretimi yapılan Türkiye genelindeki bazı illerde de yaşandı. Adana, Hatay ve Sandıklı yörelerinde de aynı sıkıntıların yaşandığı gözleniyor. Patates fiyatlarının artması ekim yapabilen üreticinin geçmiş yıllardan borçlarını ödeyebilmelerinin yolunu da açtı. Yazlık patateslerin piyasadan kalkması ve kışlık patateslerde yaşanan üretim daralmasıyla birlikte fiyatlarda arttı. Bölgemizde ve Türkiye genelinde arz talep dengesi bozuldu, patates ihtiyacı arttı. Bütün bu gelişmelerin yanında sadece ülkemizde değil Patates üretiminde öne çıkan ülkelerden İran ve Çin’de de aynı tür sıkıntıların yaşandığı gözlendi. Eğer ithalata gidilmezse ve yaşanan patates ekim alanlarının ardından çiftçi borçlarını ödeyebilirse önümüzdeki dönemlerde arz talep dengesine uygun bir patates üretimi ülkemiz genelinde ve bölgemizde öne çıkacaktır” dedi.