Dünyamız küresel ısınması ile insanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor.
Dünya bu ışınları tekrar atmosfere yansıtıyor ama bazı ışınlar su buharı, karbondioksit ve metan gazının dünyanın üzerinde oluşturduğu doğal bir örtü tarafından tutuluyor. Bu da yeryüzünün yeterince sıcak kalmasını sağlıyor. Ülkemizde binalarda mantolamayı zorunlu kılınmış.
AB ülkelerinin özellikle Almanya’nın terk ettiği mantolama malzemesi XPS ve buna benzer çeşitli malzemeler, Türkiye’ yi sardı. Almanya’dan hurda fiyatına alınan bu makinalar şimdi Büyük illerde vatandaşa 3- 5 santim kalınlığında mavi, pembe, gri renklerde kanser üretiyor.. Şimdi bir de siyah kuruma batırılmış ve adına karbonlu dedikleri malzeme olarak ta piyasaya sürdükleri yenilikleri var. Püskürtme poliüretan denilen yeni bir sistemle de binanın tümü, poliüretan köpükle yapılan mantolamada şu sorunlar çıkmaktadır. Çoğu binalar nefes alıp veremediğinden insanlarda kalp, solunum yolu, bulaşıcı, alerjik ve bazı diğer hastalıklarında artışta etkili olmaktadır. EPS; Günümüzde kullanılan mantolama sistemleri ve yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS Ekstrüde Polistiren mantolama ve yalıtım levhasıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik 0,031 W/mK değerine sahip olan EPS'yalıtım levhaları yangın sınıfı B-1 Zor alevlenici ve min.20 Kg/m yoğunluktadır. Ülkemizde, dış cephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 3 cm 4cm 5cm kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 5 cm den daha kalın mantolama levhalarda kullanılmaktadır. Nefes aldığı iddia edilse de taş yünü kadar rahat nefes almadığı kesindir. XPS; Ekspande Polistiren. Birim hacim kütlesi 16 Kg/m ve Isı iletkenlik değeri 0,040 W/mK'dır. EPS levhalara göre daha ekonomik olan XPS mantolama yalıtım levhaları B-1 yangın sınıfına girerler. Malzeme her ne kadar yanmaz görünse de yangın sırasında oldukça zehirli bir duman vererek boğulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle AB ülkelerinin çoğunda yasaklanmıştır. Beyaz köpük olarak da bilinir, nefeste almaz. Bunun anlamı özellikle nemli bir bölgede yaşıyorsanız evinizde rutubet sorununuz olacaktır. XPS levhaların bina temelleri haricinde kullanılmaması önerilir. XPS levhalarla ısı yalıtımı yaptırmak muhtemelen yasaklar arasında olabileceklerdir. XPS levhalardan yapılan ve genelde halk arasında "mantolama" diye adlandırılan sistemin denetimlerden geçerek ısı karnesi alması zordur. Hepsinden de önemlisi 2018 yılında başlayacak denetimlerden geçemeyip Enerji Belgesi alamayacak sistemlerden uzak durmak lazım. İşte bundan dolayı mantolama sistemi hiçbir şekilde önerilmemektedir. Özellikle deprem bölgelerinde fileli mantolama çok büyük sıkıntılara sebep olabilecek bir uygulamadır.
Çözümü ise Perlit,
Ham perlit öğütme ve boyutlandırma işlemlerinden sonra 800-1000 derecede ısıtılır. Isınan perlitin içindeki kristal su hızla buharlaşır ve perlit taneciği bu süreçte genleşir. Hacmi 10- 20 kat artan perlit, gözenekli ve düşük yoğunluklu bir yalıtım malzemesine dönüşür. Genleşmiş perlitin ısı - iletkenlik katsayısı 0,040 Kcal / mh C'd ve hacim ağırlığı 60-90 kg / m3 kadar düşer. Perlit agregalı ürünler ısı yalıtımı, ses yalıtımı, yangın direnci, nefes alma ve kolay uygulama özelliklerine sahiptir. Bunların dışında ayrıca değerlendirilmesi gereken en önemli özelliği hafifliktir, ülkemizde yapılarda statik yüklerinin azaltılması için kullanılır. Perlit inorganik ve nötr yapısı ile hiçbir madde ile kimyasal reaksiyona girmez, bulunduğu ortamda hiçbir malzemeye zarar vermez, uzun ömürlü, doğal ve ekolojik bir üründür.
1940 yıllarında Amerika’da perlit kullanılmaya başlamış kısa sürede Avrupa da izolasyon malzemesi olmuştur. Bir Alman firması olan Knauf’un perlit üzerine büyük yatırımları yapmıştır. Perlit madeni uzmanı olan İbrahim Uzel, ileriki yıllarda perlit madeni inşaat sektöründe devrim yaratacağını, Allah’ın insanların kullanması için doğal yalıtım malzemelerini dünya var oluşurken yaratmıştır. İnsanoğlu daha yeni farkına varmaktadır.
Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?
Milli maden niteliğindeki perlit madenini Türk milleti ile buluşturmak ve ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla Kapadokya Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketini kurduk. Perlit esaslı yalıtımlı hazır sıva, şap, levha ve blok üretimi yapmağı planlıyoruz. Perlit konusunda yüksek nitelikli ürünleri sektöre kazandırmak için önemli çalışmaları Niğde Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. Yeni ürünümüz Perlit Blok ve perlit Levha da bunlardan biridir.
Kısaca ürünlerden bahsedermisiniz ?
Yüksek performanslı, düşük ısı iletkenlik değerine sahip, iç ve dış duvarlarda ısı ve ses yalıtımı sağlayan özel bir blok ve levhadır.
Binalara ısıtma ve soğutma enerjisi masraflarında uygulama kat sayısına bağlı olarak %50’ lere varan miktarda enerji tasarrufu sağlamaktadır. Diğer yalıtım malzemeler ömrü 10 yıl iken perlit ile yapılan yalıtım malzemeleri bina ömrü kadar yalıtım sağlamakta, hatta diğer yalıtım malzemelere göre daha ucuz hem de çevreci olacaktır. İbrahim Uzel, Perlit Bloğu adet fiyatını 3 TL dan, Perlit Levhayı metre karesini 15 TL tüketiciye satmayı ayrıca perlit madeni ısı işlemine tabii tutulduğunda hacimce genişlemektedir bu da nakliyeden büyük avantaj sağlamaktadır. Bu nedenlerle aynı ürünleri Suudi Arabistan, Rusya ve Afrika ülkelerde perlitli yalıtım ürünleri çıkarmayı planlıyoruz.
Perlit Bloğun Teknik Özellikleri
*Ebat : 19 x 19 x 39 *Ağırlık 6 kg
*Basınça Dayanma Gücü : 1.5 n/mm2
*Isı Yalıtım Katsayı (λ) değeri yoğunluğuna (density) bağlı olarak 0,050 – 0,070 W/m∙K'dır.
*Kendinden yalıtımlı özellikte olması birçok bölgede duvarlar için ekstra bir yalıtım yapılmasına ihtiyaç bırakmadığından dolayı inşaat süre ve maliyetinden tasarruf sağlar.
*Yangın yalıtımlı duvar ve ateşe dayanıklı duvar yapımında %100 yanmazlık (A1 sınıfı) özelliği sebebiyle tercih edilir.
*Yüksek frekanslı sesleri etkisiz hale getirir, darbeli sesleri ise yalıtır.
*Nefes alma özelliğine sahiptir. Buhar difüzyon direncinin düşük olması duvarlarda nem ve küf olmasını önlemekte, sağlıklı ve konforlu ortam sağlamaktadır.
*Ürünümüz asit ve bazlara dayanıklı, bakteriyel ayrışmaya sonsuz dirençli doğal ve inorganik ve bünyesinde (karınca, hamam böceği, örümcek vb) haşereler barınamamaktadır.
Perlit levhanın Teknik özellikleri
*Ölçü 50 x 30 x 6
*Isı Yalıtım Katsayı (λ) değeri yoğunluğuna (density) bağlı olarak 0,040 – 0,051 W/m∙K'dır.
*Ürünümüz A1 sınıfı (yanmaz özellikte) olup, içeriğinde yanıcı madde veya katkı maddesi bulunmamaktadır.
*Yüksek frekanslı sesleri etkisiz hale getirir, darbeli sesleri ise yalıtır.
*Nefes alma özelliğine sahiptir. Buhar difüzyon direncinin düşük olması duvarlarda nem ve küf olmasını önlemekte, sağlıklı ve konforlu ortam sağlamaktadır.
*Ürünümüz asit ve bazlara dayanıklı, bakteriyel ayrışmaya sonsuz dirençli doğal ve inorganik ve bünyesinde (karınca, hamam böceği, örümcek vb) haşereler barınamamaktadır.
*% 100 mineral içerikli olması nedeniyle diğer (tuğla, gaz beton, bims beton vb) yapı malzemeleriyle doku uyumu bulunmaktadır.Doku uyumu sayesinde ürünümüzün binanın yapımında kullanılan diğer yapı malzemelerine dübel, pul ve vida gereksinimine ihtiyaç duyulmadan monte edilmektedir.
*Montajında dübel, pul ve vida kullanılmaması sayesinde taşıyıcı konumunda olan kolon ve kirişlerin üzerinde binlerce delik açılmamakta ve yapının depreme karşı dayanımı olumsuz olarak etkilenmemektedir.
Perlit madeni şimdiye kadar neden duyulmadı ?
Ege bölgesindeki perlit firmaları yurt dışından talep fazla olması ile ihraçta çalışmaktır. Ege bölgesindeki perlit firmaları talebi karşılayamadığı için S&B Holding Türk firması ile Pergem Mineral Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş, şirketini kurdular.
Türkiye ise tam tersine yeterince perlit madeni tanınmadığı için az olarak tüketilmektedir.
2008 yılında Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir.
Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir.” çıkan bu yasa ile birlikte yapı kimyasalları fabrikalarında artış olmuştur. Bu yapı kimyasal fabrikaları
çoğunluğu teknik bilgi yetersizliği ve Perlit madeni iyi tanınmadıklarından perlit ile yapılan ürünlerde sorunlar çıkmıştır. Aksaray’da X yalıtım firması bilinçlik taslıyarak kaliteli perlit madeni ege bölgesinde bulunduğunu ve o bölgenin perlit madeni kullanarak, zor duruma düşmüştür. Şu an X yalıtım firması ve Aksaray’daki yalıtım firmalar yöremizin perlitini kullanmaktadır.
Perlit uzmanı olan İbrahim Uzel hangi perlit nerede kullanacağını iyi bilinmesi gerektiğini, yoksa perlit gibi patlar gidersin. Kapadokya bölgesinde bulunan perliti madeni inşaat, tarım, süzme ve tekstil sanayine daha uygun olduğunu söyledi.
Perlit çevreci ve doğal bir ürün olarak geniş kullanım alanına sahip. Perlit cevherinin özellikleri ve kullanım alanları nelerdir?
Perlit madenini üretici firmalar, tüketici firmalara hangi perlitin nerede kullanacağını yönlendirmesi gerekir, çünkü perlitin çeşitleri bulunmaktadır. Klasik perlit (yumuşak), inşaat perliti, tarım perliti ve pasif perlitten oluşmaktadır. Perlitin genel olarak kullanımı inşaat, tekstil, topraksız tarım ve gıda sektöründe bitkisel yemeklik yağların, meyve sularının, şeker şerbetinin, mısır şerbetinin ve şarapların filtrasyon işlemlerinde filtre olarak, metalürji sektöründe izolasyonlu refrakter malzeme üretiminde ayrıca atık koyulaştırıcı ve metal temizleyici katkı malzemesi olarak; endüstriyel uygulamalarda kriyojenik yalıtım malzemesi olarak; seramik ve cam sektöründe katkı maddesi olarak; ilaç ve kimya sektöründe filtrasyon ve dolgu maddesi olarak; abrasif sektöründe aşındırıcı madde olarak kullanılmaktadır.
Perlit Madeni Nasıl Tanıştığız.
Adana Çimento Fabrikası bizden kaolin, kil ve perlit numunesi istedi. Bunun üzerine fizibilite yaparken bir dünya firması olan World Minerals şirketi şimdiki adı Imerys Filtration Minerals. rödovans olarak kiraladığı Perlit madeni Niğde işletmeye başladı. Imerys Filtration Minerals şirketinin rödovans olarak kiradığı şirkette bizimde hissemiz olması bize avantaj sağladı. Kapadokya Madencilik Nak. San.ve Tic. Şirketini kurarak perlit işine girdik. Ayrıntı bilgi için e-mail adresine yazabilirsiniz.