İlçede yıllardır besicilik yapan Galip Ünal, geçen yıl kuraklık nedeniyle yeterince saman yapamadıklarını belirterek, hayvanlarına yem olarak patates doğrayıp yedirdiklerini belirtti. Yem fiyatlarının yüksek olmasından dolayı patatese yöneldiklerini anlatan Ünal, 'Yem fiyatlarına göre patates daha uygun. Bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine önce deneme amaçlı 5-10 torba aldık ve hayvanlara yedirdik. Baktık bir sıkıntı yok, sonra tonlarca patates aldık. Bu sayede yem maliyetini de düşürerek yeme vereceğimiz paradan 20- 25 bin TL karımız oldu.' dedi.

 

Patatesle beslenen hayvanların et ve süt veriminde artış olduğunu söyleyen Ünal, 'Patatesleri makineden geçirerek doğruyoruz ve hayvanlara yediriyoruz. Bu uygulama sayesinde hayvanlarda süt verimi günlük 300 ile 500 gram arttı. Tabi bu artışın ete de yansıdığını düşünüyoruz. Diğer besicilere de patatesi tavsiye ediyoruz. Denesinler pişman olmayacaklardır. Çünkü şu an patates diğer hayvan yemlerinden ucuz. Hem de verimi artıyor.' diye konuştu.

 

Veteriner Hekim Adem Yıldız ise çiftçilerin hayvan girdi maliyetlerini düşürmek için alternatif ürünlere yöneldiklerini belirtti. Yıldız, 'Patatesteki protein oranı çok yüksek, patates pancar küspesine göre daha besleyici bir üründür. Ama belli oranlarda yedirilmesi gerekir. Yeşil kabuklu kısmı çok fazla verildiği zaman zehirlenme olaylarına sebebiyet verebilir, bu yüzden besicilerimizin dikkatli olması da gerekir. Düzenli ve sistemli verildiği zaman çok verimli besleyicidir. Günlük iki kiloyu geçmemek kaydıyla yemle karıştırılarak yedirilmesi faydalıdır.' şeklinde konuştu. 

Show Haber