Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

“Tahsisi gerçekleşecek parsellerin tümünde üretime geçilmesi halinde yaklaşık 250 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak”

Organize Sanayi Bölgelerindeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisleriyle ilgili, 2011 Nisan ayında başlanan ve 2013 Nisan ayında son bulan uygulama Bakanlar Kurulu kararı ile 2 yıl daha uzatıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklaması:

“2011 Nisan döneminde başlattığımız bedelsiz arsa uygulamasına geçen iki yıl içerisinde yatırımcılarımız yoğun ilgi gösterdi. Bu uygulama neticesinde OSB’lerdeki 774 adet boş parseli bedelsiz olarak yatırımcılara tahsis ettik. Bu parsellerden 56 adedinde üretim yapılmaya başlandı, 166 adedinde inşaat çalışmaları devam ediyor, 552 adedi ise proje aşamasında. Şimdi Bakanlar Kurulu’ndan aldığımız yetki ile OSB’lerdeki bedelsiz arsa tahsisi uygulamasını 2 yıl daha uzatıyoruz.

Söz konusu teşvik uygulamasının süresinin uzatılması ile ikinci 2 yıllık süre içerisinde teşvik kapsamındaki il ve ilçelerde faaliyette olan 196 Organize Sanayi Bölgesinde boş olan 6258 adet parsel yatırımcılara tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis edilebilir durumda. Bu parseller yatırımcılar için son derece cazip. Tahsisi gerçekleşecek bu parsellerin tümünde üretime geçilmesi halinde yaklaşık 250.000 kişiye istihdam imkanı sağlanacaktır. Bu sayede sağlanacak üretim ve istihdam artışı ile bölgeler arası gelir dağılımı da daha dengeli bir hale gelecektir.

Hükümetimiz tarafından başlatılan çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki Organize Sanayi Bölgeleri’ne yatırımcılar tarafından büyük ilgi var. Şimdi 196 OSB’deki bedelsiz arsa uygulamasına, bu bölgelerde yatırım yapmak isteyen tüm sanayicilerimiz, yatırımcılarımız başvuru yapabilir. Rekabet gücü açısından yatırımcılara büyük avantajlar sağlayan OSB’lere yönelik teşvik ve desteklerimiz devam edecek. Planlı sanayileşme için OSB’lerde yapılan yatırımları çok önemsiyoruz ve OSB’leri cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. OSB’leri üretim ve ihracat üssü haline getirmek Bakanlık olarak en önemli hedeflerimiz arasındadır. Bugün itibariyle ülkemizdeki Organize Sanayi Bölgelerinde yaklaşık 1.315.000 kişiye istihdam sağlanmakta olup, OSB’lerdeki boş parsellerde de üretime geçilmesiyle birlikte bu sayının 2 Milyon kişiye ulaşmasını bekliyoruz.”