Nevşehir Acıgöl Tarım ve Orman İlçe Müdürü Taner Düzgün, konuyla ilgili olarak Tarımdan Haber'e yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

"Nevşehir ilimiz Acıgöl ilçemize bağlı 2400 nüfuslu kendi halinde şirin yüksek rakımlı (1530 m) bir köyümüz olan Topaç köyü geçimini doğal olarak ürettiği sarımsağı ile sağlamaktadır. Köyümüzde 250 hane halkı bulunuyor. 2 bin ton civarı sarımsak üretiliyor. Sarımsak susuz ve doğal olarak yetişmesi sebebi ile aroması çok yüksektir ve asılmak şartı ile serin ortamda 8 ay kadar rahatlıkla muhafaza edilebilmektedir.

Tamamen doğal olarak kimyasal gübre kullanmadan kendi yerli  tohumumuzdan üretilen sarımsak, bölgede çok meşhur olmasina ragmen dış pazara açılmamış ve dar bir bölgede yapılan satışlar ile bölgesel pazarda yer almaktadır. Yaptığımız araştırmada gördük ki çok düşük fiyatlara alan esnaf bizim sarımsağı işleyerek ihraç ediyor üretici değil aracı kazanıyor.

Bunun üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2018 yılında KOP bölge kalkınma ajansına 846 000 TL tutarında sarımsak soyma ve  paketleme tesisi projesi sunduk ve KOP idaresi yetkililerince kabul edilen proje sonrasında Topaç köyü kalkınma kooperatifine şu an sarımsak soyma ve paketleme tesisi kuruluyor. 

İnşallah kendi ürettiğimiz bu kalitedeki bir sarımsağı kendi köyümüzde kooperatif olarak soyup paketleyerek katma değerli bir ürün haline getirip üreticinin kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

İlçe müdürlüğü olarak Kooperatife sahip çıkıyoruz çiftçinin kooperatif ile ancak büyüyebileceğini her fırsatta vurguluyoruz ve tüm gayretimiz ve çalışmalarımız bu yönde sürüyor. İnşallah Acıgöl ilçemizde çok yakın bir zamanda Tire, İğdeli vb gibi bir kooperatifle sesini duyuracaktır" 

Kaynak: TARIMDANHABER