TOBB iştiraki Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (GTİ) tarafından modernize edilen Sarp Gümrük Kapısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Gürcistan Maliye Bakanı Ivane Matchavariani, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kobulia, GTİ AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, TİM Başkanı İsmail Gülle, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve bölge oda/borsa başkanlarının katıldığı törenle hizmete açıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video konferans yöntemiyle katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonomide temel bir kural işlediğini vurgulayarak, “Bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa da zenginlik vardır. Bizi hayalimiz de ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmekti. Biz bu hayalin peşinden koştuk. Sarp Sınır Kapısını yenilemek suretiyle,  şimdi bu hayali gerçeğe çevirmeye bir adım daha yaklaştık. Burası önce Karadeniz, sonra Anadolu’nun, Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak” dedi. 

TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken de devlete tek bir kuruş maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde, devletin vergi gelirleri katlanarak arttı” ifadelerini kullandı.

10 sınır kapısını yenilediklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, modernize ettikleri kapılarda, bekleme sürelerinin yarı yarıya düştüğünü, geçiş hacminin de 4 kat arttığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu tüm bunlar için Oda-Borsa camiası olarak, 1 milyar 382 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Yani devleti bu kadar para harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 605 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına 2 milyar lira kazandırmış olduk. Bundan da sadece devlet değil, aynı zamanda özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı.

Modernizasyon sayesinde, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Kamu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özel sektörümüz navlun masrafından yıllık 410 milyon lira tasarruf etti. Yani her sene ülkemiz sanayicisinin, tüccarının, müteşebbisinin, 410 milyon lira daha fazla kazanmasını sağladık”.

Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirdikleri bu uygulamanın dünyada da büyük beğeni topladığını anlatan TOBB Başkanı, Birleşmiş Milletler tarafından dünya çapında örnek gösterildiğini ve bütün dünyaya ‘eğer sınır geçişlerinizi hızlı hale getirecekseniz, güvenli hale getirecekseniz, Türkiye’nin yaptığı gibi yapın’ dediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, çevre coğrafyadaki komşu ülkelere de bu modeli anlattıklarını ve tecrübelerini paylaştıklarını ifade etti. 

Hisarcıklıoğlu, modernize edilen gümrük kapıları sayesinde Türkiye’nin lojistikte sınıf atladığını belirterek, “Biz bu yatırımlara başladığımızda, 2010’da, Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 39. sıradaydık. Kapıların modernizasyonundan sonra 34. sıraya yükseldik” dedi.

Bütün bunların devletin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldığına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Sarp Gümrük Kapısı'nı yenilemek için de, 155 milyon lira yatırım yaptık. Saha alanı, 36 bin metrekareden 44 bin metrekareye, peron sayısı 8'den 12'ye çıktı. Bu kapı, Karadeniz’in orta Asya’ya açılan kapısı olacak. Karadeniz zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek, Gürcistan zenginleşecek. Ticaret arttıkça dostluk ilişkileri kuvvetlenecek. Siyasi ilişkiler güçlenecek. Gürcistanlı Kardeşlerimizle, daha çok buluşmaya ve konuşmaya başlayacağız. Yani hep birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu.

-Ticaret Bakanı Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Avrupa ile Asya'nın birleştiği Sarp Sınır Kapısı'nın modernizasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yeni dünya düzeninde var olmak, daha güçlü ekonomilere, yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek ve refahı toplumun her kesimine yaymanın gelecek kuşaklara daha güçlü ve parlak ülke bırakılmasını sağlayacağını vurgulayan Pekcan, "Bunun yolu ticaretten geçiyor. Refahın ve zenginliğin kapısı, gümrük kapılarıdır. Ticaret ise bunun anahtarı. Burada yaptığımız çalışmalar, ticaretin kolaylaştırılması, geliştirilmesi, gümrük kapılarının modernize olup dijitalleşmesi, şeffaflaşması ve etkinleştirilmesine hizmet etmektedir." dedi.

Pekcan, bakanlık olarak reform çalışmalarında ticaret yapanların taleplerini ve ihtiyaçlarını ön planda tuttuklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu: "Sürekli istişare ediyor, görüş ve önerileri değerlendiriyoruz. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için el birliğiyle çalışıyoruz. Ne iş yaparsak yapalım, ister işçi, ister usta, ister işveren, ister ihracatçı, ne olduğumuz değil, ne yaptığımız ve nasıl yaptığımız önemli. Dolayısıyla yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak için hepimiz var gücümüzle çalıştık, çalışıyoruz ve çalışacağız."

Bakanlık olarak her zaman iş dünyasının yanında olduklarına dikkati çeken Pekcan, "Gümrüklerde her zaman işlerin daha hızlı, daha kolay, daha ucuz, daha güvenilir ve daha şeffaf olması için çalışacağız. Bu yolda, dijitalleşme yolunda attığımız ciddi adımlar var. Güzel şeyler yapıyoruz, bunu daha da ileri taşıyacağız." diye konuştu.

-GTİ AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız

Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız da Sarp Gümrük Kapısı’nın 2009 yılında modernize edilerek hizmete açıldığını, ancak pasaportsuz geçişle birlikte yaşanan yoğunluk nedeniyle kapasiteyi artırmak amacıyla 2016 yılında yeniden inşaya başladıklarını anlattı. 

-TİM Başkanı İsmail Gülle

TİM Başkanı İsmail Gülle de gümrük kapısının hem bölgeye hem iki ülkeye hem de Türk ekonomisine hayırlı olmasını diledi.